BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az osztrákok többsége az euróövezetben akar maradni

Az osztrákok többsége az Európai Unióban akar maradni és megtartani az eurót. Ez tűnik ki abból a felmérésből, amelyet a GfK Austria közvéleménykutató intézet végzett az osztrák külügyminisztérium megbizásából.

A megkérdezett osztrákok kereken 60 százaléka tartotta előnyösnek az Európai Unióban maradást. Csupán 14 százaléka pártolta az EU-ból való kilépést. 17 százalékuk az ilyen követelést nem tartotta "jogosnak". Ami az euróövezetből való kilépést illeti, a megkérdezett osztráknak csupán 12 százaléka tartotta ezt "nagyon jogosnak". Reinhold Lopatka (ÖVP), az osztrák külügyminisztérium államtitkára elégedettségét fejezte ki a Kuriernek nyilatkozva a felmérés eredményéről. "Az osztrákok világosan látnak, látják az EU és az euró jövőjét" - fogalmazott, ezenkívül az euróövezetből történő kiválás "katasztrofális lenne a gazdaságunk és a foglalkoztatásunk szhámára. A munkanélküliség óriási mértékben növekedne" - hangoztatta az ÖVP-s politikus. Mindazonáltal a válaszadók hatvan százaléka panaszkodott arra, hogy nincs jól tájékoztatva az EU-ról. Hatvannégy százalékuk pedig úgy vélte, hogy az Európai Unió "túlságosan bonyolult és túlságosan távoli".

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.