BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Együtt 2014: Zavaros maradt a kampányfinanszírozás

Az Együtt 2014 szerint a kampányfinanszírozás körülményei zavarosak maradnak a finanszírozás rendszerének tervezett átalakításával.

A javaslat változatlanul nem írja elő, hogy a pártok számára azonos és nyilvánosan meghirdetett feltételek szerint lehessen plakáthelyeket bérelni, szórólapokat nyomtatni vagy más kampánytevékenységet folytatni - hívja fel a figyelmet az Együtt 2014 az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményében, reagálva kormánypárti képviselőknek e témában szombaton tartott sajtótájékoztatójára.  

Közleményük szerint "a Fidesz semmit sem tett a korrupció és a politikai sumákolás ellen, de mindent elkövetett az átláthatatlan, kusza viszonyok fenntartásáért." Hiányolják, hogy a jelentősebb korrupcióellenes szervezetek javaslata ellenére nem vezetik be az úgynevezett kampányszámlát, amelyről átlátható módon kellene minden kampánykiadást fizetni. A választási mozgalom szerint így továbbra sem lehet majd tudni, milyen pénzből, mennyit költenek a választók meggyőzésére a pártok.

"A kampányfinanszírozás körülményei zavarosak maradnak, Simicska Lajosék pedig továbbra is halászhatnak a zavarosban" - olvasható közleményükben. z Együtt 2014 szerint a szombati sajtótájékoztatón az is kiderült: "suttyomban az időközi választásokat is betiltotta a rezsim másik ura, Orbán Viktor". A mozgalom a közleményben tiltakozik "a mutyista és antidemokratikus változtatások ellen", továbbá ígéretet tesz arra, hogy "2014-ben, a kormányváltást követően" eltörli e jogszabályokat, és "tisztességes rendszert" vezet be mind a választások, mind a pártok működése tekintetében.

Rétvári Bence KDNP-s képviselő szombaton sajtótájékoztatón ismertette a kampányfinanszírozás átalakítását, amely szerint az egyéni parlamentiképviselő-jelöltek egymillió forint állami támogatást kaphatnak majd, a pártok pedig legfeljebb csaknem 600 milliót. A választás évében a pártok működésének állami támogatását nem folyósítják majd, csak a kampánykiadásokat finanszírozza a központi büdzsé.

Gulyás Gergely fideszes képviselő közölte: több ponton is változik az új választási eljárási törvény; újdonság, hogy az idén szeptember 1-je utáni időpontra már nem lehet majd időközi országgyűlési képviselőválasztást kitűzni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.