BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Németország lépjen ki az euróövezetből - javasolja a volt alkotmánybíró

Fokozódik az Európai Központi Bankra irányuló nyomás - írja a Die Presse. A bécsi lap szerint azonban ezúttal nem Franciaország részéről, ahol nagyobb rugalmasságot várnak az Európai Központi Banktól a válság leküzdésében -, hanem Németországból, ahol arra figyelmeztetik az Európai Központi Bankot, hogy tartsa be azt, amire megbízást kapott.

A német szövetségi alkotmánybíróság egykori bírája, Udo di Fabio egy szakvéleményben arra a következtetésre jutott, hogy a karlsruhei alkotmánybíróságnak végszükség esetén Németországnak akár az euóból való kiszállására is kényszerítenie kellene a kormányt, ha az Európai Központi Bank közvetlen állami finanszirozást végezne a bankóprés beindításával.

Az Európai Központi Bank kötvényvásárlási programja évek óta heves vitát vált ki Németorszhágban. Az Európai Központi Bank az eddigi nem konvencionális intézkedések  folyamán csak államkötvényeket vásárolt 210 milliárd euró összegben. Di Fabio szerint az alkotmánybíróság "súlyos esetben" önállóan dönthet - vagy pedig módosítják az alaptörvényt, ami népszavazás nélkül nem megy. Di Fabrio elismeri azonban, hogy Karslruhében a múltban mindig "integrációbaráti módon" döntöttek volna, és "senki nem tudja azt elképzelni, hogy kilépési kötelezettséget állapíthatnak meg".

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.