BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fogamzásgátlás: orálisan csinálják a legtöbben

A magyar nők több mint fele valamilyen orális fogamzásgátlót használ, de még ők is szeretnék, ha a nem kívánt terhesség ellen ennél is egyszerűbben védekezhetnének.

Az MSD Pharma Hungary Kft. fogamzásgátlás világnapja alkalmából publikált online kutatása szerint kombinált fogamzásgátló tablettát használ a nők 54 százaléka, hüvelygyűrűt 3 százaléka, spirált vagy a hormontartalmú spirált 2, illetve alig 1 százaléka használ.

A nők 40 százaléka inkább az óvszerben, az injekciban, a pesszáriumban, a spermicidekben, vagy megszakított közösülésben és naptár módszerben hisz.

Bármivel is védekezzen a nem kívánt terhesség ellen, minden második nő elégedetlen a jelenlegi lehetőségekkel, mondván, azok vagy kényelmetlenek, felborítják a hormonháztartásukat, esetleg elhízással, vérzési rendellenességgel járnak. Csaknem minden nyolcadik megkérdezett pedig nem tartja elég megbízhatónak a korábban választott megoldást.

A Szinapszis Kft. tavaszi kutatása hasonló eredményre jutott: az abban megkérdezettek nem annyira attól tartottak, hogy a tabletták esetleg nem elég hatékonyak, sokkal inkább attól, hogy milyen hatást gyakorol a szedésük negatív hatással lesz a testükre.

A fogamzásgátlás világnapját egyébként minden év szeptember 26-án rendezik meg. Az éves megemlékezés alapötlete egy olyan világ kialakítása, ahol minden egyes terhesség tudatosan, jó előre átgondoltan jön létre. Ez már csak azért is aktuális, mert egy 2009 és 2011 között, mintegy 29 ország 14 500 fiataljának bevonásával készült tanulmány alapján a mostani fiatalok jelentős hányada már 16-17 évesen átéli első szexuális együttlétét, de közben egyre növekvő hányaduk semmilyen módon nem védekezik a terhesség ellen.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.