BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jól ellenőrzik-e a kampánykiadásokat?

Látványos nyilatkozatháborúba bonyolódott az Állami Számvevőszék és a Transparency International. Az ÁSZ szerint a korrupcióellenes szervezet valótlanul állította azt, hogy „a pártok költéseit az Állami Számvevőszéknek kellene ellenőriznie, ők azonban nem teszik a dolgukat. Nem tették már 2010-ben sem, amikor (...) az ÁSZ csak formailag ellenőrizte a pártok számláit, melyeket így tökéletesnek talált.”

A Számvevőszék szerint az igazság az, hogy ők a törvényi előírások értelmében ellenőrzik a kampánypénzek elszámolását. Az ÁSZ mint a közpénzek őre „teszi a dolgát” és mint jogalkalmazó mindenben a hatályos törvényi előírások szerint jár el - közölte a Számvevőszék. Hasonlóképp, a törvényi előírásokat idézve reagáltak a Transparency többi kritikájára. „Az ÁSZ szokásához híven csak a pártbeszámolókat ellenőrzi, nincs szigorú vizsgálat" - írta a TI a kampánykiadásokról. Az Állami Számvevőszék nem „szokás” alapján, hanem a törvényi előírások értelmében, a nemzetközi standardokon alapuló, szigorú ellenőrzési módszertan és program alapján ellenőriz - kommentált az ÁSZ. A Transparency szerint problémás az is, hogy az ÁSZ kizárólag a mandátumot szerző pártokat vizsgálja hivatalból. A számvevőszék ehhez azt is hozzátette azonban: törvényi előírások értelmében teszik ezt így, ám a képviselői helyhez nem jutott jelöltek, vagy jelölőszervezetek kampányköltéseit is ellenőrzik, ha azt az más jelölt vagy jelölőszervezet kéri.

A korrupcióellenes szervezet azonban nem elégedett. "Közleményében az ÁSZ nemhogy nem cáfolja, de még meg is erősíti az állításainkat" - reagált a TI az ÁSZ válaszára. Szerintük továbbra is az a komoly probléma, hogy bár a törvények szerint zajlanak a vizsgálatok, a valós kampánykiadásokat nem ismerhetjük meg, az ÁSZ egyedül azt figyeli, hogy amit lepapíroznak a pártok, azt szabályosan teszik-e. "Az ÁSZ közleményében foglaltak fényében a pártoknak idén sem kell attól tartaniuk, hogy az ellenőrző szervezet a kampányköltéseket formailag igazoló bizonylatok mögé néz és összeveti azokat a piaci árakkal" - teszi hozzá a TI.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.