BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A csokikirály az új ukrán elnök

Bejött a papírforma Ukrajnában: Petro Porosenko Európa-párti oligarcha nyerte az előre hozott elnökválasztást.

A „csokoládékirály” nyerte az ukrajnai elnökválasztást – legalábbis ezt jelentette be maga a jelölt, Petro Porosenko. Az Európa-párti üzletember kijelentését az első részeredmények is alátámasztják: a BBC által idézett exit poll szerint Porosenko a voksok több mint 55 százalékát szerezhette meg az előre hozott voksoláson, míg a második helyre is egy Európa-párti politikus, Julija Timosenko volt miniszterelnök került.


Az üzletember győzelme nem meglepetés, az előzetes felmérések is azt mutatták: komoly előnyt tudhat magáénak ellenfelei előtt. Porosenkót a Vitalij Klicskó bokszoló által alapított UDAR (Ütés) párt támogatta. Egyike Ukrajna Európa-párti oligarcháinak, vagyona elsősorban a Roshen édesipari cégből származik, de tulajdonában vannak televíziós csatornák is.
A szavazás feszült hangulatban zajlott: az oroszbarát fegyveresek az ország keleti részében igyekeztek megzavarni a voksolást.

A Euronews arról számolt be, hogy Donyeck városában szeparatisták urnákat zúztak szét és ellenőrzésük alatt tartották a szavazóhelyiségeket. A BBC szerint a városban egyetlen helyen sem adhatták le szavazataikat a polgárok, míg az MTI tudósítója arról írt, hogy fegyveresek levegőbe leadott lövésekkel igyekeznek megfélemlíteni a lakosságot. A részben a szakadárok által irányított Donyeck megyében a szavazókörök alig 18 százaléka nyitott ki.


Az ország többi részében azonban magas részvétel mellett zajlott a választás, amelyet azt követően írtak ki, hogy februárban a parlament megbuktatta Viktor Janukovics államfőt. Az oroszbarát politikus eltávolítása tovább fokozta az ellentéteket Kijev és Moszkva között, az orosz vezetés többször hangoztatta, nem ismeri el a jelenlegi ideiglenes vezetést. Pénteken Vlagyimir Putyin elnök ugyanakkor már arról beszélt, elismeri a vasárnapi választás eredményét, és kész az együttműködésre bárkivel, aki megnyeri azt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.