BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az eltűnt kampánymilliók nyomában

Átfogó és sürgős vizsgálatot kezdeményez a Fidesz-frakció az Országgyűlés gazdasági bizottságánál. „A testület kérje fel az Állami Számvevőszéket (ÁSZ) az áprilisi parlamenti választáson indult és állami kampányfinanszírozásban részesült összes jelölt és jelölőszervezet gazdálkodásának teljes ellenőrzésére” – fogalmazott Gulyás Gergely, a parlament törvényalkotási bizottságának elnöke.

„Még most, a nyári ülésszakban” indítványozzon ellenőrzést ÁSZ-nál a számvevőszékkel összefüggő ügyekért felelős gazdasági bizottság - kérik. A politikus azt mondta, ők már a választás előtt jelezték, szigorú elszámoltatást akarnak majd a kampánytámogatásokkal kapcsolatban, mivel közpénzről van szó.

A pártok beszámolói a napokban ismertté váltak, és van közöttük néhány olyan tétel, amely kérdéseket vet fel – nyilatkozta, hozzátéve: „azt látjuk, hogy benzinre, szállásköltségre, meg néhány perces reklámfilmekre tízmilliókat számoltak el egyes szervezetek”. A politikus fontosnak tartja, hogy ne csak a parlamentbe bejutott pártok, – az ő esetükben kötelező – hanem az állami kampánytámogatást felvett összes jelöltnél és jelölőszervezetnél végezzenek vizsgálatot.

Az Együtt–PM is felháborítónak tartja a kamupártok beszámolóit, úgy vélik, a Fidesz által írt választási törvény, legfőképpen a többes ajánlás bevezetése lehetővé tette a kamupártoknak, hogy százmilliós nagyságrendben síbolják el az adófizetők pénzét. A párt közleményében kitért arra: az ismeretlenségből felbukkanó Új Magyarország Párt több mint 60 milliót költött szállásra, és 40 milliónál többet reklámfilmre, de hasonló nagyságrendű költségeket produkált az Új Dimenzió Párt is. A Bajnai Gordon vezette tömörülés szerint felmerül a gyanú, hogy az említett költségek nem valósak, hiszen ezek a pártok „nem készítettek kampányfilmeket, vagy ha igen, akkor azokat alaposan eldugták”. Plakátjaikat is alig néhány helyen lehetett látni, aktivistáikkal pedig senki nem találkozott a kampány során – áll a közleményben.

Az Együtt–PM korábban jelezte a problémát az ÁSZ-nak, akkor azt a választ kapták, a párt „valószínűsítse a jogsértést”. „Ezt most megtesszük, és ismételten a hatósághoz fordulunk” – fogalmaztak.

A Fidesz előremenekül a vizsgálat kezdeményezésével, hiszen látható volt, hogy ez választási törvény felhívás keringőre – mondta lapunknak Ligeti Miklós, a Transparency International (TI) jogi vezetője. Könnyen kijátszható előírásokat hoztak, több százmilliók mentek el a semmire – magyarázta. Az ÁSZ – működésénél fogva – képtelen nagyobb szabálytalanságok feltárására, az ellenőrzés során csak formális szerepet játszik, a pénzek valódi útját azonban nem kíséri végig. A TI jelezte a problémát a számvevőszéknél, de nem várnak valós, átfogó eredményt az ügyben. Az iroda munkatársai már korábban ismertették: a Fidesz kétszeresen túllépte a törvény által meghatározott egymilliárd forintos határt a kampányfinanszírozásban.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.