BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újabb szankciók jöhetnek

Oroszország a gépjárművek bevitelét is korlátozhatja – számolt be tegnap a Vedomosztyi moszkvai napilap. Az embargó egyik következménye lehet a magyar gazdaság megroppanása – mondta lapunknak Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke. Az Európai Bizottság 125 millió eurót nyújt az embargó által érintett termelők támogatására.

Moszkvai hírek szerint újabb szankciók bevezetése esetén Oroszország kész részleges, vagy teljes importtilalmat is elrendelni gépjárművekre – számolt be a Moscow Times hírportál a Vedomosztyi moszkvai napilap cikkét idézve. Ez a lépés szintén súlyosan érintené az EU-t, mivel az ott eladott személygépkocsik 27 százaléka importból származott, míg a tehergépkocsik esetében az arány 46 százalék volt, az autóbuszok esetében pedig 13 százalékot tett ki.

A helyzet súlyosságáról beszélt lapunknak Parragh László, az MKIK elnöke, aki elmondta: beláthatatlan következményei lehetnek az importtilalomnak. A szakember úgy véli, hogy a direkt exportkiesés mellett azzal is számolnia Magyarországnak, hogy hosszú időre kikerülhet a piacról, és ez negatívan hathat hazánk keleti nyitására. Szembe kell nézni azzal is, hogy az unió gazdaságának lelassulása a fellendülőben lévő magyar gazdaság lassulását is eredményezheti, amelynek következményeként megnőhet az államadósság hiánya. Ennek elkerülése érdekében egy magyar-orosz gazdasági vegyes bizottság összehívását szorgalmazza, „amely szakmai okok mellet azért is fontos, hogy Magyarország kifejezze empátiáját Oroszországgal szemben” – nyilatkozta az elnök.
Korábban a tilalom hatásait minimalizáló kormányzati álláspont szerint mostanra súlyossá vált a helyzet, a magyar gazdaságnak az embargó napi 70 millió forint  kiesést okoz – nyilatkozta Nagy István,  a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára.

Christian Schmidt német mezőgazdasági miniszter szerint Oroszország nem bírja sokáig az uniós agrártermékekre bevezetett importtilalmat, mivel a mezőgazdaság önellátó képessége 60 százalékos, és csak a hazai termelésre támaszkodva nem tudja betölteni például a tejtermék-ellátásban keletkezett hiányt. Eközben orosz lapok arról cikkeznek, hogy az európai élelmiszergyártók arra törekednek, Svájcon keresztül csempésszenek be tejet, húst és zöldségféleséget.

Tegnap Brüsszel válaszolt az oroszországi szankciókra: az Európai Bizottság 125 millió eurót nyújt a kárt szenvedő termelők támogatására. A döntés szerint a piacokon többletként jelentkező zöldségek és gyümölcsök egy részét kivonják, azokat ingyen átadják gyermekintézményeknek és szeretetszolgálatoknak, a termelőket pedig kompenzálják. Az intézkedés a paradicsomra, a karfiolra, a szőlőre, az uborkára, illetve több más olyan idényjellegű terményre vonatkozik, amelyek tárolása nem megoldott és nincs alternatív piacuk. A gazdák – függetlenül attól, hogy tagjai-e valamely termelői szövetkezetnek – igénybe vehetik majd a piaci támogatást – mondta Dacian CioloĄ, az EU mezőgazdasági és vidékfejlesztési biztosa. A bizottság tájékoztatása szerint pénteken Brüsszelben az EU 28 tagországának szakértői áttekintik az unió agrárpiacát.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.