BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A britek már bánják, hogy bevonultak Afganisztánba

A britek több mint kétharmada szerint nem érte meg a Nagy-Britannia által vállalt áldozatot a ma befejeződött afganisztáni brit katonai szerepvállalás.

Ma távozott az utolsó brit katona is a dél-afganisztáni Hilmend tartományból, a brit kontingens központi tevékenységi területéről, és ezzel ténylegesen véget ért a 13 évvel ezelőtt kezdődött brit katonai részvétel az afganisztáni konfliktusban.

A brit haderő már előző nap átadta utolsó, Camp Bastion nevű támaszpontját az afganisztáni hadseregnek. Az ünnepélyes zászlólevonással egybekötött ceremónia jelentette az afganisztáni brit hadműveletek hivatalos lezárását.

Az afganisztáni háborúban - az újkori brit hadtörténet leghosszabb konfliktusában - 453 brit katona esett el. Ekkora emberveszteséget egyazon hadszíntéren a II. világháború óta nem szenvedett el a brit hadsereg. A Falkland-szigetekért Argentínával 1982-ben megvívott 74 napos háborúban 255, a 2009-ben lezárult iraki brit hadműveletekben 179 brit katona halt meg.

A BBC által elvégzett országos közvélemény-kutatás szerint a britek 68 százaléka vélekedik úgy, hogy az elért eredmények alapján nem érte meg az afganisztáni brit áldozatvállalás.

A válaszadók 42 százaléka szerint Nagy-Britanniában nem csökkent, hanem nőtt a terrorkockázat a 2001-ben kezdődött afganisztáni hadműveletek miatt, és csak 14 százalék érzi úgy, hogy Nagy-Britannia biztonságosabb országgá vált.

A brit közszolgálati médiatársaság telefonos körkérdésébe bevont ezer ember 44 százaléka szerint Afganisztánban nem hozott érdemi változást a brit katonai beavatkozás, 25 százalékuk úgy ítéli meg, hogy az ország helyzete még rosszabb is lett, és csak 24 százalék vélekedik úgy, hogy Afganisztán most jobb körülmények között él.

Arra a kérdésre, hogy az afganisztáni fegyveres erők a brit hadsereg jelenléte nélkül meg tudják-e védeni a helyi lakosságot, a válaszadók 64 százaléka azt mondta, hogy ebben "nem annyira", vagy "egyáltalán nem" bízik, és csak 31 százalékuk mondta azt, hogy "valamelyest", vagy "erősen" bízik ebben.

A brit hadműveletek 13 évvel ezelőtti kezdete óta - a londoni védelmi minisztérium hétfői összesítése szerint - összesen 140 ezer brit katona szolgált az afganisztáni hadszíntéren; a közvetlen műveleti költségek elérték a 19 milliárd fontot (7500 milliárd forint).

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.