BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lázár: a régi EU-tagállamok lenyúlták a menekültek miatt járó pénzt

Vége a nyári szünetnek, legalábbis ami Lázár János sajtótájékoztatóit illeti. A miniszter elsősorban a menekültügyben hozott döntésekről beszélt.

A nyári szünet után ismét sajtótájékoztatót tartott Lázár János arról, hogy "mit miért tesz a kormány". A miniszterelnökséget vezető miniszter a sajtótájékoztatóján nagyrészt a menekültügyről beszélt.

Az elmúlt hetekben döntött az Európai Bizottság arról, hogy 2,4 milliárd eurót feloszt azon országok közt, amelyek megszenvedik a menekültválságot. A magyar kormány igazságtalannak tartja az elosztást, mert szerintük Magyarország jóval kevesebbet kapna Görögországnál, Spanyolországnál és Olaszországnál. Lázár szerint arról van szó, hogy "a régi tagállamok lenyúlták a pénzt az új tagállamok elől".

Magyarország 61 millió eurót kap, miközben közölte azt, hogy nem fogad be menekülteket. Ez az összeg a tizedik legmagasabb a listán - Bulgária, Ciprus, Görögország, Olaszország, Málta, Lengyelország, Románia, Spanyolország és Svédország áll előttünk a listán, vagyis mindössze négy régi tagállam előz meg. A legnagyobb összeget Olaszország kapja, 558 millió eurót, a második legtöbb, 474 millió euró pedig Görögországé - onnan érkeznek az ide jövő menekültek is.

"Jólelkű emberek révén pontosan tudjuk azt, hogy akik idejönnek, azok segítségre szorulnak" - mondta a miniszter. Köszönetet mondott azoknak, akik segítik az ide érkező menekülteket; mint mondta, az érem másik oldala az, hogy a határokat a kormánynak meg kell védenie.

Arról a jövő heti kormányülésen döntenek, hogy a szomszédos országokban, valamint más tranzitállamokban plakátoljanak arról, hogy nem érdemes Magyarországra jönni. Azt az értesülést, hogy azokban az országokban is kampányolnának, ahonnak a legtöbb menekült érkezik, cáfolta.

A határzár átvágása bűncselekménynek fog minősülni - jelentette be. Azt is hozzátette, hogy a gyerekek ügyét külön fogják kezelni.

A kormány várhatóan arról fog dönteni, hogy kettős határzárat fognak építeni - közölte Lázár. Ami a menekülttáborokat illeti: a terv az, hogy a lakott területen belülieket bezárják, és lakott területen kívül állítanak fel újakat.

A magyar kormány vidékfejlesztési programjának jóváhagyása egy társadalmi program jóváhagyása is - így kommentálta a miniszter a brüsszeli döntést. Mint mondta, a cél az, hogy a magyarországi nagybirtokok 20 százaléknál nagyobb részesedést ne kapjanak. Mint mondta, az 1300 milliárd forint 40 százaléka megy a mezőgazdaságba, a cél pedig az, hogy minél több beruházás indulhasson, amellyel a versenyképességet fejleszthessék.

A korábbi gyakorlattal ellentétben 2017. június 30-ig az EU-pályázati ciklus minden összegére megpróbálnának pályázni - közölte Lázár.

Az autó- és a fogyasztási hitelesek ügyével is foglalkozni fog a kormány - ígérte a miniszter. Mint mondta, Trócsányi László feladata lesz elkészíteni a koncepciót.

Andy Vajna nemzetbiztonsági átvilágítását elvégezték - jelentette be Lázár János. Nemzetbiztonsági kockázat nem merült fel, "Vajna András György tiszta és részt vehet az országépítő munkában". A miniszter ehhez még annyit tett hozzá: szerinte csak irigyek sokan Vajnára, reméli, hogy a siker egyszer nem bűn lesz, hanem erény.

A kormányon belüli személyi kérdések is szóba kerültek: Lázár közölte, hogy L. Simon László államtitkár a helyén marad. A NAV átalakításáról és a Tállai András elnökségéről szóló információkat Lázár csupán annyival kommentálta: a NAV felügyeletének és átalakításának a kérdése felmerült, de Varga Mihály még nem tett végleges javaslatot. Mint mondta, az elnök személyéről szóló kérdés ezután jön csak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.