BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Merkel: háborús veszélyt jelentene a határok lezárása

Angela Merkel német kancellár szerint katonai konfliktus alakulhat ki a Nyugat-Balkánon, ha Németország határa lezárásával próbálja megállítani a menekülthullámot.

A kancellár hétfő este pártja, a konzervatív CDU darmstadti fórumán hangsúlyozta, hogy a Nyugat-Balkánon már megint vannak helyenként  feszültségek, amilyenek miatt október végén kezdeményezte a balkáni migrációs útvonal mentén fekvő államok vezetőinek összehívását, mert el akarta kerülni, hogy a volt Jugoszlávia területén "ismét katonai összetűzések"'' történjenek.

Elmondta: nem akarja az ördögöt a falra festeni, de gyorsabban megtörténhet, mint bárki gondolná, hogy a régióban a viták tettlegességé fajulnak, és beindítanak folyamatokat, amelyeket senki nem kíván.

A magyar határ lezárása kerítéssel csupán azt eredményezte, hogy a menekültek Horvátországon, Szlovénián vagy Románián keresztül mentek tovább, Németországnak pedig nagy uniós tagállamként egy ettől eltérő, szolidáris megoldásért kell fellépnie. Ez a megoldás azonban csak fokozatosan, lépésről lépésre valósítható meg, de "egész biztos vagyok abban, hogy sikerülni fog" - idézték a kancellárt német hírportálok kedden.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.