BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Rezsicsökkentés, minimálbér, migránsok - így készül a kormány 2018-ra

A választás még nagyon messze van, a 2018-as kampány bevezető szakasza kezdődik még csak jövőre, de három pont már most látható, ahol népszerűbbé tenné magát a kormány.

A 2016-os lesz az az év, amikor el kell kezdenie a kormánypártoknak bemutatnia, hogy miért érdemes rájuk szavazni. Ez még ugyan kommunikációs szempontból a kampány bevezető szakasza lesz, de sok mindent determinál 2018-ra - írják a Policy Agenda elemzői. Szerintük 3+1 fontos eszközzel próbálhatja a kormány népszerűbbé tenni magát.

Az egyik leglátványosabb lépés az újabb rezsicsökkentés léehet: a közműszolgáltatók állami tulajdonba kerülése csak akkor nyer bármilyen értelmet a választók számára, ha az olcsósággal jár. Ezért az elemzők szerint 2017 elején, majd 2018 elején jól sejthetően rezsicsökkentés lesz, ekkor már ugyanis lényegében a gáz, és villamos energiában csak az állam lesz a szolgáltató, azaz minden csökkentés a korábbi lépéseket igazolja.

Az természetesen kérdéses, hogy az újabb árcsökkentés veszteségét ki teremti elő - teszik hozzá. Még ha egy részét esetleg az olcsóbb beszerzési költségek miatt le is nyeli a rendszer, mindenképpen lesz egy veszteséghányad, amit az állami közműszolgáltatónak, vagy az MVM-nek kell finanszíroznia, vagyis végső soron az adófizetőknek. Ennek mértékéről azonban hiába lesznek politikai, és szakmai viták, azok pont abban a mederben maradnak, mint a rezsicsökkentés hatékonyságáról szóló 2012/2013-asok, azaz a választók széles rétegét nem érintik meg.

A második kampányalapot a bérek adhatják. A ez év elején a kormánypártok egyszer már elővették a keményen dolgozó kisember szlogent, de tartalommal nem töltötték meg - a választásig azonban két eszközzel is látványos eredményeket érhet el a kormány. A 2016. évi minimálbértárgyalások alapján azt látjuk, hogy a kormány kivár, és politikai időzítés alapján akarja meghatározni a béremelések ütemezését. Ezért a Policy Agenda várakozásai szerint 2017-ben és 2018-ban jelentős minimálbéremelést terveznek, ahogy ezt 2001-2002-ben is tették. Ehhez társulhat az szja további csökkentése, ha ezt a gazdasági körülmények engedik.

Harmadik, a jelenleg is működő leglátványosabb pontként kell számolni a biztonság ügyével. A menekültkérdés politikai termékként való fenntartása továbbra is egyértelműen szükséges a kormány számára. Viszonylag kis ráfordítással folyamatosan hangsúlyozhatják, hogy „megvédjük az országot”.

Ezen kívül szinte minden más téren a hibák elkerülése a legfontosabb feladata a kormánynak. Minden kormányon lévő párt számára az egyik legfontosabb választási kampányeleme, hogy nem szabad hibát elkövetnie a kormányzás még reflektorfényben sem lévő területein - ha hatástalanítják a potenciális politikai aknának, akkor az újraválasztás szempontjából nagyot nem tudnak rontani.

Ami a kormány kritikáját illeti, az elemzők szerint a jövő évnek az lesz a kérdése, hogy az ellenzéki pártok képesek lesznek e elvinni a rezsicsökkentés, és a béremelés ügyét a kormány elől, vagy a kormányzati kommunikáció mindent képes lesz letarolni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.