BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Alkotmányellenes lehet a népszavazás, amit Orbán szeretne

Több sebből vérzik a népszavazási kezdeményezés, amelyet Orbán Viktor ma jelentett be. Az alaptörvénybe ütközhet egy ilyen népszavazás kiírása - de ha mégis megtörténne, akkor is olyan mozgósításra volna szükség, amilyenre eddig csak egyszer volt példa. Utána pedig jöhetne az uniós eljárás Magyarország ellen.

Hiába jelentette be Orbán Viktor, hogy a kormány népszavazást ír ki a kötelező betelepítési kvótákról, az ötlet több sebből vérzik. A lapunknak nyilatkozó nemzetközi jogász szerint alkotmányellenes ilyen kérdésben kiírni a népszavazást - de ha mégis megtennék, akkor sincs garancia a sikerre.

A kérdés úgy fog szólni: "Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező telepítését?"

Valki László nemzetközi jogász szerint egyértelmű a helyzet, nem lehet népszavazást kiírni a kvótáról. Azt ugyanis az Alaptörvény írja elő, hogy nem tarthatnak népszavazást nemzetközi szerződésből eredő kötelezettségről, márpedig a kormány most egy, az EU szervei által jogszerűen meghozott döntésről tartana referendumot. Ezen az a tény sem változtat, hogy az Európai Tanács kvótákról szóló döntésének jogszerűségét bíróságon támadta meg a magyar kormány, ennek ugyanis nincs halasztó hatálya. Ha mégis kiírnák a népszavazást, az ellen az EU szervei nem tudnának mit tenni, de ha az eredményére hivatkozva nem tartanák be az uniós döntést a kvótáról, az az európai jog megsértésének számítana. Ekkor az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indíthatna Magyarország ellen, ugyancsak a luxemburgi bíróságon.

Ezt mondta egyébként tavaly Kósa Lajos is, amikor a Jobbik szeretett volna népszavazást a kvótáról. A Fidesz frakcióvezetője akkor azzal indokolt: nemzetközi szerződésből eredő kötelezettségről nem tartható referendum.

De nem csak itt borulhat a kormány terve. Ahhoz, hogy a népszavazás érvényes legyen, az összes választásra jogosult állampolgár legalább felének el kell mennie szavazni. Ahhoz, hogy eredményes is legyen a referendum, az összes szavazó több, mint felének ugyanazt a választ kell választania. Vagyis nem elég a többséget megszereznie a kormánynak a saját álláspontja mellé, legalább 4,1 millió szavazót el is kell vinniük az urnához. Ez pedig nagyon magas szám: 2014-ben a Fidesz-KDNP országos listájára alig több, mint feleennyien, 2,2 millióan szavaztak, és a rekordot hozó 2010-es választáson is "csak" 2,7 millióan választották a Fideszt. A tavalyelőtti összes szavazó számából kivonva azokat, akik akkor a baloldali összefogást választották, 3,7 milliót kapunk - vagyis még mindig több százezer szavazóra vagyunk a kívánt 4,1 milliótól. 2008-ban alig néhány tízezer szavazóval sikerült az 50 százaléknyinál többet az urnákhoz vinni, de korábban egyetlen népszavazáson sem volt ekkora részvételi arány. Akkor más szabályok vonatkoztak az érvényességre, az 50 százalékos részvételi küszöböt a második Orbán-kormány hozta vissza.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.