BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A határon túliak harmada szavazott eddig, 16 százalékuk érvénytelenül

Eddig alacsony a részvételi arány a népszavazáson a határon túli magyar szavazók közt, nagyon sok az érvénytelen szavazat is.

Ma éjfélig kell megérkezniük a Nemzeti Választási Irodába (NVI) a postán feladott levélszavazatoknak. Szavazni már nem lehet levélben a határon túliaknak, a posta feladata az, hogy a csütörtöki határidőig feladott voksokat még az itthoni szavazás kezdete előtt eljuttassák az NVI-hez.

A Magyarországon lakcímmel nem rendelkező választópolgárok az országos népszavazáson levélben szavazhatnak. Ehhez előbb regisztrálniuk kellett szeptember 17-éig, majd az NVI eljuttatta hozzájuk a szavazási levélcsomagot a szavazólappal, a szükséges borítékokkal és a választót azonosító nyilatkozattal.

Az NVI 274 627 külhoni magyart vett fel a levélben szavazók névjegyzékére. A választópolgár eldönthette, hogy milyen módon adja le szavazatát: levélben eddig 62 ezer, a külképviseletekről pedig közel 27 ezer voks érkezett be. Az NVI ma reggelig ezek közül 73 ezer levelet ellenőrzött, és kiderült, hogy a voksok 16 százaléka érvénytelen. Ráadásul most még csak azt vizsgálták, hogy a levélbe szabályosan tették-e bele a szavazólapot tartalmazó borítékot és megfelelő volt-e az azonosítás, magához a szavazólaphoz még tilos hozzányúlni - vagyis ha valaki szabályosan voksolt, de direkt érvénytelenül, az csak vasárnap este fog kiderülni.

A határon túliak úgy is dönthettek, hogy a szavazás napján adja le a kitöltött szavazócsomagot a külképviseleteken vagy az országgyűlési egyéni választókerületek székhelyein is, a szavazás időpontjában, 6 és 19 óra között.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.