BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újabb Srebrenica Szíriában?

Miközben az ENSZ arról tárgyalt vasárnap hajnalban, hogy nem akarnak újabb Srebrenicát Szíriában, önkéntesek ezer számra menekítik ki az embereket Aleppóból a háború borzalmai elől. Mivel nincs egyetértés az evakuálás feltételeit illetően, rengetegen maradnak bizonytalanságban és válhatnak bármikor a harcok áldozatává. Az idő pedig sürget.

Több mint 1500 ember biztonságban elhagyta Aleppó keleti részét Szíriában a hétfő hajnali órákban. Ez volt a második menekült konvoj az elmúlt 24 órában – írja cikkében az AlJazeera.

Az evakuáltak között nagy számban találhatóak nők és gyermekek is – mondta egy szíriai orvos, aki segít az emberek kimenekítésében.

Az evakuáció folyamatát nagyban nehezíti, hogy a résztvevő felek között nincs egyetértés azt illetően, hogy mely városokból, mennyi embert és milyen sorrendben kell kimenekíteni.

Embertelen körülmények között a menekültek

Eközben ezrek várják Aleppóban, hogy kimenekítsék őket, többen közülük az utcán alszanak a fagyban. „Kelet-Aleppóban továbbra is borzalmas körülmények uralkodnak” – mondja Imtiaz Tyab az AlJazeera munkatársa, majd így folytatja: „A hőmérséklet esténként elérheti a -5 fokot, az élelmiszer, víz, üzemanyag és gyógyszeres ellátás pedig igen szegényes.”

ENSZ megfigyelők a népirtás elkerülése érdekében

Vasárnap hajnalban az ENSZ, Franciaország és Oroszország arról tárgyaltak, hogy ENSZ megfigyelőket küldenek Kelet-Aleppóba annak érdekében, hogy a kimenekítési folyamat minél biztonságosabban haladhasson, illetve, hogy a segély szállítmányok eljussanak a célcsoportok számára – írja a Daily Mail.

A franciák által kezdeményezett tervezetről vasárnap kezdtek tárgyalni, azonban az orosz delegáltak nem voltak hajlandóak aláírni semmit, amíg nem egyeztettek Moszkvával. Így minden valószínűség szerint ma születik döntés a világszervezeten belül. Az Aszad rezsimet támogató oroszok hat ENSZ határozatot vétóztak meg a szíriai polgárháború 2011-es kitörése óta Francois Delattre francia nagykövet úgy nyilatkozott, hogy az ENSZ küldöttek jelenléte azért is sürgető, mert így elkerülhető egy újabb Srebrenica Szíriában.

Annak ellenére, hogy a szíriai polgárháború 2011-ben robbant ki, Aleppó 2012 nyaráig viszonylag csendes maradt. A város azóta a kormányerők és a lázadó csoportok harcmezejévé vált. Az Aszad rezsimet leginkább a libanoni Hezbollah, illetve a különböző iraki és iráni síita milíciák támogatják. Velük szemben helyezkednek el a különböző szunnita alakulatok, akik mögött jellemzően Törökország és Szaúd-Arábia áll.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.