BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem hatékony a rövidebb svéd munkanap

A svédek kipróbálták, de nem vált be, arra jutottak, hogy „túl drága”. Franciaország 2000-ben vezette be a 35 órás munkahetet, de recseg-ropog a rendszer, és már csak nevében 35 órás az a munkahét. A világ egyik leggazdagabb embere a háromnapos munkahétre esküszik, amit egy japán kutatás is alátámasztott - írja az origo.hu.

Svédországban a napi munkaórák számát csökkentették 8-ról 6 órára, több-kevesebb sikerrel - olvasható az origo.hu-n.

A svédek azt találták ki, hogy ugyanazért a bérért naponta két órával kevesebbet kell dolgoznia 68 nővérnek egy göteborgi nyugdíjasotthonban. Igen ám, de a munka ugyanannyi volt, ezért fel kellett venni 17 további alkalmazottat, aminek a költsége 12 millió svéd koronát (1,3 millió dollár) tett ki erre a kétéves időszakra. Tehát végeredményben munkaórák csökkentése extraköltséget okozott a munkáltatónak - derült ki a Bloomberg tudósításából. Az elmondható a Business Insider egyik írása alapján, hogy a ugyan a nővérek jobban érezték magukat – 20 százalékkal boldogabbak voltak –, de ezen kívül más olyan pozitívum, amelyre előzetesen számítottak, nem volt.

Egyéb kíséletek

Máshol is bőszen próbálkoznak a rövidebb munkanapokkal, derül ki az origo.hu összeállításából. Franciaországban 2000 óta törvény mondja ki, hogy egy munkahét 35 órából áll, de az intézkedés nem állta ki az idő próbáját, és a francia kormányok és a multinacionális cégek ott próbálnak lazítani rajta, ahol csak lehet.

Japán kutatók arra jutottak, hogy 40 éves kor felett az a legjobb, ha csak 25 órát dolgozunk egy héten, derült ki egy BBC által is idézett tanulmányból, amely több ezer 40 év feletti ausztrál munkavállalót vizsgált, mert a „hosszú munkaórák és bizonyos típusú feladatok fáradtságot és stresszt okozhatnak, amely potenciálisan károsíthatja a kognitív funkciókat”.

Ugyanakkor a világ egyik leggazdagabb embere, Carlos Slim milliárdos szerint 3 napos munkahetet vizionál, ahol napi 11 órát kell majd dolgozni, és mindennek tetejébe csak 75 évesen lehet majd nyugdíjba menni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.