BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gigacenzúra indul a kínai interneten

Új internetes szabályokat hozott létre Kína az online hírszolgáltatások körében – az intézkedés a kínai internet-rendőrségnek komoly feladványt jelenthet a jövőben.

Új szabályokkal szigorítaná az online tartalmak létrejöttét és megosztását a kínai kommunista állam - a szabályok így minden hírrel foglalkozó blogra, közösségi oldalra és appra is vonatkoznak. A hírközlő site-oknak, fórumoknak vagy éppen streameknek engedélyt kell szerezniük a kormánytól ahhoz, hogy magáról a kormányról, a gazdaságról, a hadseregről vagy a külpolitikáról közöljenek hírt. Ugyanakkor a társadalmi kérdésekről szóló információkat sem oszthatják meg olyan könnyen, mivel a közvéleményt korrekten kell tájékoztatni – véli a kormány.

Nem ismeretlen a netes szigor az ázsiai országban, hiszen speciális eszköz nélkül sem a Facebook, sem a Twitter nem érhető el, így ezek a site-ok továbbra sem jelentenek egérutat a felhasználóknak. A nyáron életbe lépő szabályozás azt is kiköti, hogy csak azok a szerkesztőségek jelentethetnek meg saját tartalmat, melyek állami támogatásban is részesülnek. A kínai netes lapokba kizárólag olyan külföldi befektetők szállhatnak be, amelyeket nemzetbiztonsági átvilágítás során rendben találnak.

A szabályzat azt is kiköti, hogy az online felületek munkatársai továbbá kötelesek kormányzati képzésen is részt venni, ahol állami akkreditációt kell szerezniük. Azok a hírszolgáltatók, amelyek az árral szemben úsznak, nagyjából 30 ezer jüan (körülbelül 1 millió 240 ezer forintnyi) bírságra számíthatnak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.