BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szabad az út Merkel előtt

A kulcsfontosságú Észak-Rajna–Vesztfáliában tartott tartományi választást is megnyerte a hét végén az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU). Az eredmény növeli Merkel esélyeit arra, hogy szeptemberben megszerezze negyedik kancellári mandátumát.

A CDU a szavazatok 33 százalékát szerezte meg a hét végi választáson, és a várakozások szerint a harmadik helyezett liberális szabad demokratákkal alakíthat majd koalíciós kormányt Észak-Rajna–Vesztfáliában. Az SPD, amely gyakorlatilag fél évszázada irányította a tartományt, alaposan visszaesett: a 2012-es 39,1 százalékról 31,5 százalékra, ami a Reuters elemzése szerint jókora árnyékot vet a párt országos esélyeire.

Észak-Rajna–Vesztfália nem csupán azért fontos, mert ez volt az utolsó megmérettetés a szeptember 24-i országos választás előtt, hanem a helyszín miatt is. Németország népességének ötöde él a tartományban, így az itteni eredmények gyakran jelzik az általános választások kimenetelét. A tartomány gazdasági szempontból ugyanilyen fontos, hiszen itt található Düsseldorf, és része a Ruhr-vidék is, így az ország ipari termelésének az ötödét Észak-Rajna–Vesztfália adja.

A tartomány ugyanakkor súlyos problémákkal küzd: országos összevetésben rossznak számít a közbiztonság és az oktatási rendszer, magas a munkanélküliség, nagy a közadósság, alacsony a gazdasági növekedés, elégtelen az infrastruktúra, hatalmasak a közlekedési dugók. A választók a gondokért elsősorban a szociáldemokraták és a baloldali ökopárt kormányának gyenge teljesítményét tették felelőssé – ez az elégedetlenség vezetett a vereségükhöz, idézte az MTI az egyik legtekintélyesebb politikai elemző intézetet, a mannheimi Választási Kutatócsoportot (Forschungsgruppe Wahlen). A CDU a választási kampányban igyekezett kihasználni a választói hangulatot, és ezekre a problémákra koncentrálva támadta az SPD-t. Ráadásul Merkelnek kormányzása tizenkét éve alatt sikerült a centrumba lavírozni a konzervatívokat, és ezzel elcsábítani sok szavazót a szociáldemokratáktól – idézett elemzőket a Reuters.

Az eredményben persze nyilvánvalóan a tartományon túlmutató okok is közrejátszottak. Például az, hogy Angela Merkel harmadik kancellári mandátumának legnagyobb krízise, a 2015-ös menekültválság enyhülni látszik, és már nem tekinthető a legfontosabb politikai aggodalomnak.

Ráadásul a német gazdaság ismét stabilan növekszik, amit a mostani választás előtt, pénteken nyilvánosságra hozott adatok is igazolnak. A GDP az első negyedévben 0,6, éves összevetésben 1,7 százalékkal nő. Kiegyensúlyozott a munkaerőpiac, száguld az építőipari szektor, növekszik az export és a fogyasztás. Egyelőre elhárult az eurózóna válsága is – igaz, a gazdaságban és a menekültválságban is bekövetkezhet váratlan negatív fordulat.

Most azonban úgy tűnik, hogy a németek a menekültválság, a Brexit és a Donald Trump győzelme okozta felfordulás után stabilitásra és biztos kézre vágynak – ez pedig Angela Merkel, a leghosszabb ideje hatalmon lévő nyugat-európai vezető. Az ő tapasztalatára az Európai Uniónak is szüksége van a Nagy-Britanniával folytatandó, kemény kilépési tárgyalások levezényléséhez, és a szabadkereskedelem híveként is számítanak a kancellárra.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.