BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Brexit-tárgyalás: a hatodik fordulóban sem történt áttörés

Nem sikerült komoly előrelépést elérni egyik fő kérdésben sem az újabb Brexit-tárgyalási fordulóban az Európai Bizottság főtárgyalója szerint. A brit fél már a második, az EU és Nagy-Britannia kapcsolatrendszeréről szóló tárgyalási szakaszra lépne tovább.

Bizonyos pontokban történt némi előrelépés az Egyesült Királyság uniós kiválásának (Brexit) feltételeiről szóló tárgyalások e heti, hatodik fordulóján, de egyik kérdésben sem sikerült áttörést elérni – jelentette ki pénteken Michel Barnier, az Európai Bizottság főtárgyalója. Barnier már a brüsszeli sajtótájékoztató legelején arra figyelmeztetett, hogy senki ne várjon nagy bejelentéseket.

David Davis brit Brexit-ügyi miniszter (b) és Michel Barnier, az Európai Bizottság főtárgyalója (j)
Forrás: AFP

Folytatni kell a munkát a bizonytalanság mérséklése érdekében, az idő szűkös, több mint ötszáz nap eltelt a brit EU-tagságról rendezett tavalyi népszavazás óta – emelte ki a volt francia miniszter.

Hozzátette: „őszinte és valódi” előrehaladásra van szükség ahhoz, hogy tovább lehessen lépni a jövőbeli kapcsolatrendszerről szóló egyeztetésekre.

David Davis brit Brexit-ügyi miniszter szerint mihamarabb tovább kell lépni az Egyesült Királyság és az Európai Unió jövőbeli kapcsolatrendszeréről szóló második tárgyalási szakaszra, ehhez „rugalmas és konstruktív” megközelítésre van szükség mindkét fél részéről.

A kiválási tárgyalások hatodik fordulójának lezárása után Davis közölte: London „kész és hajlandó” a mostaninál intenzívebb egyeztetéseket folytatni a december 14-15-i EU-csúcstalálkozóig, amikor is a bennmaradó tagállamok vezetői döntenek majd arról, szerintük haladtak-e már eleget a továbblépéshez.

Aláhúzta: a mostani fordulón sikerült megegyezni bizonyos kérdésekről az állampolgári jogok és az ír-északír határellenőrzés területén.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.