BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Brexit: több kérdés is még tisztázásra vár

Fontos kérdéseket kell még rendezni az állampolgári jogok terén az Egyesült Királyság uniós kilépésének feltételeiről szóló egyeztetéseken – mondta Guy Verhofstadt, az Európai Parlament Brexit-ügyi főtárgyalója szerdán, egy nappal a kiválási tárgyalások hatodik fordulójának megkezdése előtt.

A képviselő a Twitteren elfogadhatatlannak nevezte, hogy a szigetországban élő uniós állampolgároknak azt ígérték, semmi nem fog változni, ehhez képest azonban a brit kormánynak kéttucatnyi paragrafusban kell részleteznie a tervezett választásokat. Hangsúlyozta, a tárgyalások „kínzóan lassan” haladnak, és lényeges ügyek várnak még megoldásra, hogy garantálni lehessen az „egyenlő és tisztességes bánásmódot”, a London által jelenleg kínált biztosítékok ugyanis közel sem elegendőek.

Theresa May brit kormányfő nemrég kijelentette, hogy a felek már közel vannak a megállapodáshoz, kedden pedig arról számolt be, hogy az Egyesült Királyságban élő uniós állampolgárok nagy többsége a 2019-es kilépés után is maradhat.

„Nem fogadjuk el azokat a jelentéseket, amelyek szerint már közel az egyezmény véglegesítése az állampolgári jogokról” – szögezte le erre reagálva Verhofstadt.

Ugyancsak szerdán megkezdődött az EU-brit kereskedelmi tárgyalások „belső előkészítése” a bennmaradó tagországok képviselői között. Erről a „huszonhetek” vezetői állapodtak meg októberben, hogy ha sikerül haladást elérni a kiválás főbb kérdéseiben, akkor a lehető leghamarabb megkezdődhessen a jövőbeli kapcsolatrendszerről szóló következő tárgyalási szakasz.

A „huszonhetek” vezetői a decemberi EU-csúcson döntenek arról, hogy történt-e már elegendő előrelépés a második tárgyalási szakaszra való továbblépéshez.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.