BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A huszonhetek aláírták a megállapodást a brexit feltételeiről

Egy politikai nyilatkozatot is aláírtak a jövőbeli kapcsolatokról az EU-ban maradó tagországok vezetői. A két dokumentumot Theresa Maynek is alá kell írnia.

Aláírták a megállapodást a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszeréről, valamint a politikai nyilatkozatot a jövőbeli kapcsolatokról a Brexit után is bennmaradó európai uniós tagországok vezetői vasárnap Brüsszelben.

Az 585 oldalas, jogilag kötelező érvényű egyezmény és a jövőbeli viszonyrendszer körvonalait felvázoló, 26 oldalas politikai nyilatkozat jóváhagyása várható volt, mivel előző nap Gibraltár kérdésének megoldásával elhárult az utolsó probléma is.

A két dokumentumot Theresa May brit kormányfőnek is alá kell írnia, aki a tervek szerint hamarosan csatlakozik a huszonhetekhez.

Sok múlik a brit parlamenten

A brit külügyminiszter szerint

nem lehet arra számítani, hogy az Európai Unió hajlandó lenne újratárgyalni a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszeréről és a jövőbeni kapcsolatokról szóló, vasárnap Brüsszelben aláírt megállapodásokat, ha ezeket a brit parlament elutasítja.

A londoni alsóház várhatóan december második hetében szavaz a megállapodáscsomagról, de a kormányzó Konzervatív Párt és az ellenzéki pártok frakcióin belül is rendkívül erőteljes bírálatok érik az egyezményt. Ebben a helyzetben jelenleg kérdéses, hogy az elfogadáshoz a kormány biztosítani tudja-e a parlamenti többséget.

Jeremy Hunt külügyminiszter a BBC televízió vasárnapi interjúműsorában elismerte, hogy „a parlamenti aritmetika próbatételt jelent” a kormány számára. Hozzátette ugyanakkor: ha a brit parlament elveti a megállapodást, „abból nem következne automatikusan”, hogy az Európai Unió hajlandó lenne tárgyalni egy jobb egyezményről.

Juncker elégedett

Sikerült aláírni a lehető legjobb és egyben az egyetlen lehetséges megállapodást a brit európai uniós tagság megszűnésének feltételrendszeréről – jelentette ki Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a vasárnapi rendkívüli brüsszeli EU-csúcs után.

Theresa May brit miniszterelnököt (b) fogadja Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke
Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Az elnök hangsúlyozta, hogy

ez a szerződés a legjobb mindkét oldal, az Egyesült Királyság és az Európai Unió számára egyaránt.

Hozzátette ugyanakkor, hogy a munka nagy része, a jövőbeli kapcsolatok kialakítása még hátra van.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke kiemelte: „a kimeneteltől függetlenül egy dolog biztos, mégpedig az, hogy barátok maradunk örökké, s azután is egy nappal”.

Le kell vonni a tanulságokat

A csúcstalálkozó jó alkalom arra, hogy az EU levonja a brit kilépés minden tanulságát, egyebek mellett azt, hogy az uniónak vannak törékeny pontjai – jelentette ki Emmanuel Macron francia elnök Brüsszelben, a brit uniós tagság megszűnése dokumentumainak aláírására összehívott soron kívüli uniós csúcsra érkezve vasárnap. A francia elnök hangsúlyozta,

a brit kilépés azt mutatja, hogy van min javítani, az EU-nak reformra, átalakításra van szüksége.

A csúcstalálkozónak a tiszteletet és a méltóságot kell mutatnia, valamint az unió egységét. „Nem ünnep ez, se nem gyász” – fogalmazott az elnök.

Emmanuel Macron francia elnök
Fotó: MTI/AP/Olivier Matthys

Vasárnapi soron kívüli brüsszeli csúcstalálkozójukon az unióban maradó 27 tagország, az EU27-ek vezetői és Theresa May brit kormányfő várhatóan aláírják a megállapodást a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszeréről és a politikai nyilatkozatot a jövőbeli kapcsolatokról.

Az Egyesült Királyság kilépése, valódi Black Sunday, szomorú nap az Európai Uniónak – jelentette ki Orbán Viktor kormányfő Brüsszelben, a brit uniós tagság megszűnése dokumentumainak aláírására összehívott soron kívüli uniós csúcsot követően vasárnap.

Orbán: szomorú vasárnap

Orbán Viktor a M1 aktuális csatornának adott nyilatkozatában hangsúlyozta,

a magyarok próbálkoztak, még be is avatkoztak a britek kampányába és arról győzködték őket, hogy inkább maradjanak az unió tagjai, de ezt nem sikerült elérni.

„Most már nincs más választásunk, minthogy tudomásul vegyük a döntést, ami megszületett„ – fogalmazott.

Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Giuseppe Conte olasz kormányfő (k) a rendkívüli Brexit-csúcson Brüsszelben
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsõdi Balázs

Aláhúzta, hogy a veszteség nagy, Nagy- Britannia ugyanis gazdag ország és sok pénzt visz magával, ami azt jelenti, hogy kevesebb marad. Azaz pénzben is mérhető a veszteség, amelyet az unió elszenvedett a politikai és gazdasági természetű veszteség mellett – tette hozzá Orbán Viktor.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy az Európai Unió mostani vezetői szerinte nem vétlenek a Brexitben, felelősséget viselnek a bekövetkezéséért.

Az egyik legsúlyosabb hiba volt, hogy olyan bizottsági elnököt választott az EU, akinek a személyét a britek ellenezték,

a másik hiba az volt, hogy a migránsokat beengedte az Unió, a briteket pedig nem tudta benntartani. Fordítva kellett volna – fogalmazott a kormányfő.

A tiltakozók felgyújtották a szerződést

Minden megszólaló nagy köszönetet mondott munkájáért Michel Barnier uniós Brexit-ügyi főtárgyalónak, aki rövid nyilatkozatában arról beszélt, hogy véleménye szerint „tisztességes és kiegyensúlyozott” megállapodás született.

Eközben az Európai Tanács épületének közelében tiltakozók felgyújtották a kinyomtatott szerződést, az Egyesült Királyság bennmaradását, a Brexit-folyamat leállítását követelve.

A kiválási megállapodásról majd még a brit parlamentnek is szavaznia kell, ennek kimenetele viszont közel sem egyértelmű, sőt az elutasítás tűnik valószínűbbnek.

Merkel szerint a megállapodás egy mestermű

Az Európai Unió által jóváhagyott Brexit-megállapodás az EU és Nagy-Britannia közötti „rendezett elválás alapja”, egy diplomáciai mestermű – jelentette ki Angela Merkel német kancellár vasárnap Brüsszelben, a brit uniós tagság megszűnése dokumentumainak aláírására összehívott soron kívüli uniós csúcs után.

Merkel sajtóértekezletén hangsúlyozta, szomorú tény, hogy az Egyesült Királyság 45 évnyi tagság után el kívánja hagyni az Európai Uniót.

A nehéz tárgyalások útján elért megállapodás azonban azt a kívánságot tükrözi, hogy az EU és London „nagyon szoros kapcsolatban” maradjon

– tette hozzá.

May felettébb elégedett

Megszületett a lehető legjobb és egyúttal az egyetlen lehetséges megállapodás az Egyesült Királyság európai uniós kiválásának feltételrendszeréről – jelentette ki a brit miniszterelnök a vasárnapi rendkívüli brüsszeli EU-csúcs után.

Sajtótájékoztatóján Theresa May kizárta a kérdés újratárgyalásának lehetőségét, és ismételten hangsúlyozta, hogy nem fognak második népszavazást kiírni az ország EU-tagságáról.

Theresa May brit miniszterelnök
Fotó: MTI/AP/Alastair Grant

„Ez a lehetséges legjobb megállapodás, az egyetlen lehetséges megállapodás„ – közölte a kormányfő, felszólítva a londoni törvényhozást a szerződés jóváhagyására. Kiemelte, hogy mint minden tárgyaláson, itt is kompromisszumokat kellett kötni, de jó kompromisszumok születtek, amelyek tiszteletben tartják a brit álláspontot. Hozzátette, a londoni parlament még karácsony előtt szavazni fog, és ez lesz az utóbbi évek legfontosabb voksolása.

Ezen múlik majd, hogy együtt továbblépünk-e egy fényesebb jövő felé, vagy megnyitjuk a kaput a még nagyobb megosztottság és bizonytalanság előtt

– hangsúlyozta.

May bejelentette, hogy szakértői elemzések közzétételével és nyilvános beszédekkel fog kampányolni az elfogadás mellett a következő hetekben.Leszögezte, hogy

az Egyesült Királyság továbbra is ”meleg, baráti kapcsolatban„ marad a kontinens országaival, folytatódik a szoros biztonsági együttműködés is.

Újságírói kérdésre válaszolva elmondta, noha tudja, hogy számos uniós vezető és sok honfitársa is így érez, ő a maga részéről nem szomorú országa kilépése miatt, inkább optimista, a brit állampolgárok akaratának pedig eleget kell tenni.

Cikkünk folyamatosan frissül.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.