BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hivatalos: kedden megtartják a szavazást a Brexit-megállapodásról

Theresa May szóvivője szerint megtartják kedd este az alsóházi szavazást a brit EU-tagság megszűnéséről.

A Downing Street szóvivője hétfői tájékoztatóján kijelentette, hogy Theresa May a hétvégén az Európai Unió vezetőivel tartott telefonos megbeszéléseket, és erről hétfőn konferenciahívásban számolt be kabinetje tagjainak.

A konferenciahívásról már hétfő délelőtt hírek terjedtek el a brit médiában, azzal a feltételezéssel, hogy

May a szavazás elhalasztást közli kormányának tisztviselőivel.

A brit miniszterelnök korábban közölte, hogy szerinte a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszeréről szóló jelenlegi megállapodás parlamenti elfogadásán kívül csak két lehetőség van:

az Egyesült Királyság vagy megállapodás nélkül lép ki az Európai Unióból, vagy „egyáltalán nem lesz Brexit”.

Theresa May
Fotó: AFP

A The Times napilap csütörtökön közölt értesülése szerint mindenekelőtt Gavin Williamson védelmi miniszter igyekszik rábeszélni a miniszterelnököt a Brexit-megállapodásról szóló alsóházi szavazás elhalasztására, mivel fennáll a kockázata egy olyan katasztrofális mértékű vereségnek, amelybe akár a kormány is belebukhat.

Az Európai Unió Bírósága szerint az Egyesült Királyság szabadon és egyoldalúan visszavonhatja az európai uniós tagságának megszüntetésére vonatkozó szándékának korábbi bejelentését. A bíróság ítéletében kimondta, az Európai Unió szerződésének 50. cikke szerinti

kilépési szándék szabad visszavonásának lehetősége mindaddig fennáll, amíg az unió és az adott tagállam között megkötött kilépési megállapodás nem lépett hatályba, vagy amíg a bejelentés napjától számított kétéves időszak, és esetleges meghosszabbítása nem járt le.

A kormányfői hivatal szóvivője hétfői tájékoztatójában a parlamenti szavazás megtartásáról számolt be a sajtónak, a konferenciahívás után azonban két kormányforrás is azt mondta a BBC-nek, hogy nem lesz szavazás a keddi időpontban.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.