BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Még mindig nincs meg a többség a Brexit-megállapodás elfogadásához

Theresa May brit miniszterelnök szerint továbbra sincs meg a többség. Eddig kétszer utasították el a megállapodást.

Theresa May brit miniszterelnök szerint „a dolgok jelenlegi állása alapján” továbbra sincs meg a többség a londoni alsóházban a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét rögzítő, eddig kétszer is elutasított megállapodás elfogadásához.

A konzervatív párti brit miniszterelnök, aki hétfő délután tartott tájékoztatót a Brexit-folyamat legutóbbi fejleményeiről az alsóházban, közölte, hogy folytatja tárgyalásait a képviselőkkel.

Elmaradhat az újabb szavazás

Ezzel valószínűleg lekerült a napirendről a korábban keddre valószínűsített harmadik szavazás, bár felszólalásában Theresa May utalást tett arra, hogy a kormány megfelelő támogatás elérése esetén még ezen a héten ismét a ház elé terjesztheti a Brexit-megállapodást.

A kormányfő kijelentette azt is, hogy a múlt heti EU-csúcson született jogi döntés a Brexit új határidőiről pénteken hatályba lépett, és a nemzetközi jog alapján is hatályossá vált, mivel a döntést az Egyesült Királyság is elfogadta.

May azt is bejelentette, hogy

hatályos nemzetközi jogi döntés a kilépési időpont módosítása.

A miniszterelnök hétfői tájékoztatása szerint a múlt heti EU-csúcson született jogi döntés a Brexit új határidőiről pénteken hatályba lépett, és a nemzetközi jog alapján is hatályossá vált, mivel a döntést az Egyesült Királyság elfogadta.

Az unió felkészült a megállapodás nélküli Brexitre

Mivel egyre nagyobb a valószínűsége annak, hogy az Egyesült Királyság április 12-én megállapodás nélkül lép ki az Európai Unióból, az Európai Bizottság elvégezte a megállapodás nélküli Brexittel kapcsolatos felkészülést – közölte az uniós bizottság hétfőn. Megállapodás nélküli Brexit esetén

az Egyesült Királyság unión kívüli országgá válik, és az unió egyetlen jogszabálya sem alkalmazható többé rá,

továbbá nem lesz a kilépésről rendelkező megállapodásban előírtak szerinti átmeneti időszak sem. Az EU rendkívüli intézkedései nem csökkentik a megállapodás nélküli Brexit általános hatását, nem pótolják a felkészülési hiányosságokat, és nem egyenértékűek az uniós tagsággal járó előnyökkel vagy a kilépésről rendelkező megállapodásban előírt átmeneti időszak kedvező feltételeivel.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.