BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Koronavírus: lassabban terjed, mint a TBC, de gyorsabb az influenzánál

Korábban egy évet jósoltak az ellenszer kifejlesztésére, most lehet, hogy nemcsak a koronavírus ellen hatásos vakcinával álltak elő. Magyarországon nincs fertőzött beteg.

A koronavírus okozta járvány kínai kutatók számításai szerint lassabban terjed a szamárköhögésnél, vagy a TBC-nél, viszont valamivel gyorsabban a „szokásos” influenzánál – áll abban a jelentésben, amelyet a New England Journal of Medicine című amerikai orvosi hetilap közölt szerdán.

Nincs Magyarországon koronavírussal fertőzött beteg

Az eddigi adatok szerint nincs Magyarországon koronavírussal fertőzött beteg, a védekezéshez szükséges minden eszköz rendelkezésre áll és a tisztifőorvos akciótervet készít – közölte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A koronavírus lappangási ideje a kutatók szerint átlagosan öt nap.

A kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság közlése szerint eddig 170-en hunytak el kórban. A bizonyítottan a koronavírustól fertőzött betegek száma kedd estéről szerda estére több mint 1700-zal, 7711-re nőtt. Közülük 1239 állapota válságos.

A fertőzésgyanús eseteké 12 ezer felett van.

Az elmúlt napok eseményei hatására megsokszorozták a vírus megfékezésére tette erőfeszítéseket. Olyannyira hogy az Alibaba alapítója, Jack Ma 100 millió jüant, mintegy 14,5 millió dollárt ajánlott fel a vírus elleni küzdelemhez.

Fotó: AFP

A csodaszer, ami nemcsak a koronavírus ellen lehet hatásos

A cukormolekula lehet a vírusok elleni univerzális fegyver. Svájci és brit kutatók úgy módosították a cukormolekulát, hogy az egyszerű kölcsönhatás révén elpusztítja a vírusokat, emellett pedig ártalmatlan az emberre.

Az új módszer az újonnan megjelenő vírusok ellen is bevethető lehet.

Az úgynevezett vírusölő anyagok, mint a fertőtlenítőszerek, szintén az egyszerű kölcsönhatás révén pusztítják el a vírusokat.

A legtöbb jelenleg használt antivirális gyógyszer úgy hat, hogy megakadályozza a vírusok fejlődését, de nem pusztítja el őket.

Emellett nem is mindig megbízhatóak: a vírusok mutálódhatnak és ellenállókká válhatnak a kezelésekkel szemben.

Ezen akadályok legyőzésére és a vírusfertőzések hatékony leküzdése érdekében egy egészen más kiindulópontot kerestünk

– mondta Caroline Tapparel Vu, a Genfi Egyetem kutatója, aki munkatársaival és a lausanne-i műszaki egyetem (ETH Lausanne) Francesco Stellacci vezette kutatócsoportjával közösen mutatta be az új módszert a Science Advances című folyóiratban.

Kína GDP-je elmarad a várakozásoktól a koronavírus miatt

Szakértők szerint nő annak a kockázata, hogy a tervezettnél kisebb lesz Kína gazdasági növekedése az első negyedévben, mert a koronavírus okozta járvány visszaveti a lakossági keresletet.

A kutatók már korábbi munkáik során kifejlesztettek egy aranyon alapuló antivirális szert. Ugyanennek az elvnek a használatával sikerült most természetes glükózszármazékokkal, úgynevezett ciklodextrinekkel kifejleszteni egy ilyen szert.

A ciklodextrinek számos előnnyel rendelkeznek: még inkább biokompatibilisek, mint az arany, egyszerűbb az alkalmazásuk, nem váltanak ki rezisztenciamechanizmust és nem toxikusak

– mondta Samuel Jones, a Manchesteri Egyetem kutatója, a tanulmány társszerzője.

A ciklodextrineket már széles körben alkalmazzák, különösképpen az élelmiszeriparban, ami megkönnyíti az ezeket alkalmazó gyógyszeres kezelések piacra dobását

– emelte ki Valeria Cagno, a Genfi Egyetem tudósa.

A módosított cukormolekulák vonzzák a vírusokat. Elpusztítják a vírusok külső burkát, így képesek a fertőző részecskéiket is elpusztítani ahelyett, hogy csak a vírus növekedését blokkolnák.

Az új, széles spektrumú antivirális szerek fejlesztése azonban elengedhetetlen, különösen a leginkább pusztító vagy újonnan megjelenő vírusok ellen, amelyekre még nincs kezelés.

Ez az új fejlesztés például az olyan legújabb vírusok, mint a koronavírus ellen is bevethető lehet a jövőben.

A turizmust már megbénította a vírus

Soha nem látott méreteket öltenek a kínai járványvédelmi intézkedések, amelyekkel a vuhani koronavírus terjedését igyekeznek gátolni. Tízmilliók közlekedését vágták el, betiltották a csoportos utazásokat. Nem látogatható a Tiltott Város és a nagy fal egyes részei.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.