BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Vlagyimir Putyin állami segélyt ígért az orosz vállalkozásoknak

Közvetlen, vissza nem térítendő, bérezésre fordítható állami támogatást ígért a kis- és középvállalatoknak az orosz elnök.

Közvetlen, vissza nem térítendő, bérezésre fordítható állami támogatást ígért a kis- és középvállalatoknak Vlagyimir Putyin orosz elnök a kormány szerdai videotanácskozásán.

Az orosz gazdaságnak a koronavírus-világjárvány közepette való támogatását célzó új intézkedések keretében folyósítható, fejenként 12 100 rubeles támogatás feltétele a cégek április 1-jén státusban volt alkalmazottai 90 százalékának megtartása. (A rubel jelenleg mintegy 4,3 forintot ér.)

Putyin emellett kezdeményezte, hogy a vállalatok áprilisban és májusban hitelt vehessenek fel a bérek kifizetéséhez, amelynek legkevesebb 75 százalékáért az orosz Külgazdasági Bank (VEB) vállalna kezességet.

Az orosz régiók költségvetései 200 milliárd rubel pótlólagos támogatásban részesülnek.

Az úgynevezett rendszeralkotó vállalatok kedvezményes hitelekben részesülhetnek forgóeszközeik feltöltésére. A légitársaságok 23 milliárd rubel pótlólagos támogatásban részesülnek.

Fotó: Alexei Druzhinin / Sputnik

Moszkva szerdán a járvány okozta válságot a leginkább megszenvedő ágazatok közé sorolta be a nem élelmiszerrel foglalkozó kiskereskedelmet is. Az április 6-án összeállított és azóta többször bővített listán szerepelnek a légitársaságok és repterek üzemeltetői, a kulturális és a szórakoztatóipari, a fitnesz- és sporttevékenység, valamint a turizmussal foglalkozó cégek, továbbá a nem állami oktatási intézmények, a konferencia- és kiállításszervezés, a háztartási szolgáltatások (javítás-szerelés, mosás, vegytisztítás, fodrászat, kozmetika) a mozik és a fogorvosi szolgáltatások is.

Az ezen ágazatokban tevékenykedő vállalatok

fél évig mentesülnek az adók és biztosítások, valamint a szövetségi tulajdon bérletének megfizetése alól.

Oroszországban egy nap alatt 3388-cal 24 490-re nőtt az igazolt Covid-19-fertőzések száma a szerdán közölt hivatalos adatok szerint. A halálozások száma 28-cal nőtt, 198-ra, a gyógyultaké pedig 292-vel, 1986-ra emelkedett. A 85 oroszországi régió közül már csak az Altaji Köztársaságban nem mutattak ki eddig fertőzést.

Moszkvában 14 776 fertőzést, 106 halálesetet és 1205 gyógyulást tartanak számon. Moszkva megyében ugyanezekben a kategóriákban a mutatók 2587, 26 és 75. Oroszországban eddig csaknem 1,5 millió tesztet végeztek el, ebből az elmúlt nap során csaknem 92 ezret. Koronavírus-fertőzés gyanújával több, mint 130 ezer embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.