BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Látványosan csökkent a bűncselekmények száma

Látványosan csökkent a bűncselekmények száma, mióta kihirdették a veszélyhelyzetet.

Jelentős mértékben csökkent a bűncselekmények száma Magyarországon, miután kijárási korlátozásokat vezetett be a kormány a koronavírus-járvány terjedésének lassítására – derül ki a rendőrség bűnügyi statisztikáiból. Az Mfor.hu cikke szerint

míg február 3. és március 3. között összesen 13 948 bűncselekmény került be a rendőrség nyilvántartásába, addig március 4. és április 3. között (ennél frissebb adat nincs) 9808. Ez 42 százalékos visszaesés.

Míg Budapesten a február eleji-márciusi eleji időszakra 100 lakásbetörést tüntet fel a térkép, addig március és április eleje között 56-ot. A lopások száma a fővárosban 711 esetről 436-ra csökkent ugyanebben az időszakban. S míg a tél vége felé 192 autót törtek fel a fővárosban, addig a tavasz elején, a koronavírus regisztrált megjelenése után 108 autó jutott hasonló sorsa.

Fotó: Pixabay

Hasonló tendencia rajzolódik ki a Dunántúlon, illetve a Dunától keletre fekvő országrészeken is.

A lopások száma a Dunántúlon például 376-ról 256-ra csökkentek, a keleti országrészben pedig 705-ről 578-ra.

A cikk kitér arra is, hogy

nem minden cselekménynél következett be számottevő visszaesés,

feltételezhető, hogy a közterületi szabálysértések kategóriában érdemi emelkedést mutathat ki a rendőrség, tekintettel a veszélyhelyzeti szabályok megsértése miatt indult eljárásokra.

A május 4-től induló lazítások azonban a hagyományos bűncselekmények esetszámának növekedését is magukkal hozhatják vidéken, mert a fővárosban egyelőre minden marad a „régiben”.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.