BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Készülni kell arra, hogy nem lesz megegyezés a Brexitről

Boris Johnson kijelentette az EU-csúcs után tartott televíziós beszédében, hogy ideje felkészülni a megállapodás elmaradására.

A brit kormány szerint az üzleti szektornak gyorsítania kell a felkészülést arra, hogy megállapodás nélkül zárulnak az Egyesült Királyság és az Európai Unió jövőbeni kapcsolatrendszerének feltételeiről szóló tárgyalások.

Michael Gove, a brit kormány munkáját összehangoló kabinetiroda miniszteri rangú vezetője – akinek felelősségi körébe tartozik a felkészülés irányítása is az EU-val tervezett kétoldalú szabadkereskedelmi egyezmény elmaradásának esetére – hétfő hajnalban indította el Fogy az idő címmel a kormányzati kampányt.

A kampány célja az, hogy a brit üzleti vállalkozások vezetői az eddigieknél ütemesebben készítsék fel cégeiket az EU-val január 1-jétől kialakítandó, úgynevezett ausztráliai típusú kapcsolatrendszerre.

A brit kormány által a lehetőségek között eddig is rendszeresen emlegetett ausztráliai típusú kereskedelmi feltételrendszer valójában azt jelentené, hogy

az Egyesült Királyság és az EU kereskedelme januártól a Kereskedelmi Világszervezet általános szabályrendszere alapján folytatódna, ez viszont vámok megjelenésével járna a jelenleg akadálytalan kereskedelmi forgalomban.

Az Egyesült Királyság január 31-jén kilépett az Európai Unióból. Távozásának napján 11 hónapos, vagyis december 31-ig tartó átmeneti időszak kezdődött azzal a céllal, hogy legyen idő a megállapodásra a majdani kétoldalú kapcsolatrendszer feltételeiről.

Fotó: MTI/AP/Kirsty Wigglesworth

A tárgyalássorozat eddigi kilenc fordulóján azonban nem sikerült érdemi eredményre jutni, és a múlt heti brüsszeli EU-csúcstalálkozón a tagállamok vezetői olyan állásfoglalást fogadtak el, amely szerint Londonnak kell megtennie a megállapodáshoz szükséges további lépéseket.

Boris Johnson brit miniszterelnök hivatalának szóvivője erre reagálva közölte:

London értelmezése szerint az EU gyakorlatilag véget vetett a kereskedelmi tárgyalásoknak azzal, hogy kizárólag a brit féltől várja a további lépéseket,

és nincs értelme a tárgyalások e hétre tervezett folytatásnak, ha az unió nem változtat ezen az álláspontján.

Johnson személyesen is kijelentette az EU-csúcs után tartott televíziós beszédében, hogy ideje felkészülni a megállapodás elmaradására.

A kormány által hétfő hajnalban elindított kampány ismertetője szerint Boris Johnson és Michael Gove üzleti vezetőkkel tart hamarosan telefonos egyeztetéseket, és arra kéri őket, hogy gyorsítsák felkészülésüket a januártól esedékes „változásokra és lehetőségekre”.

A tájékoztatás szerint a brit adó- és vámhivatal már a héten 200 ezer olyan brit üzleti vállalkozást keres meg levélben, amelyek az unióval kereskednek. A hivatal ezekben a levelekben útmutatást ad a cégeknek az átmeneti időszak után érvénybe lépő új vám- és adószabályokról.

A brit kormány külön is felhívja az EU-piacokra exportáló brit vállalatok figyelmét arra, hogy új vámeljárásokra kell felkészülniük.

A felhívásban szerepel az is, hogy azoknak a brit állampolgároknak, akik EU-tagállamokban akarnak munkát vállalni, előzetesen ellenőrizniük kell, hogy ehhez nem lesz-e szükségük vízumra vagy munkavállalási engedélyre.

A kormány felhívja arra is a brit cégek figyelmét, hogy ha január 1. után újonnan akarnak külföldieket, köztük EU-állampolgárokat munkaviszonyban alkalmazni, azt már csak az új bevándorlási szabályok alapján tehetik meg, és a brit belügyminisztérium által engedélyezett munkaadói jogosultsági státust is be kell szerezniük.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.