BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szlávik János eloszlatta a vakcinával kapcsolatos tévhiteket

Számos a tévhit a koronavírus-vakcinával kapcsolatban, amelyeket most Szlávik János eloszlatott.

Hazánkban az első 120 ezer beoltott ember egyikénél sem jelentkezett heves allergiás reakció

– mondta a Metropolnak dr. Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa, aki a vakcinával kapcsolatos tévhiteket is eloszlatta. A szakember szerint nem érdemes különbséget tenni az oltások között, a vírustól ugyanis mindegyik egyformán megvéd, és ez most a legfontosabb.

Elmondta, hogy

aki beoltatja magát, minimum nyolc hónapig, de van, hogy akár több évig is védett lehet.

Szlávik hozzátette, hogy ettől függetlenül elképzelhető, hogy az oltásokat idővel meg kell majd ismételni. A főorvos beszélt arról is, hogy annak ellenére, hogy sokan azt hiszik, túl rövid idő alatt készült el a vakcina, az oltás biztonságos, ugyanis minden protokolláris fázison átment, egyik fázist sem kihagyva vagy meggyorsítva.

Szlávik János
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Pusztán arról van szó, hogy az a rengeteg pénz és energia, amit az országok a vakcinába fektettek, lehetővé tette, hogy az egyes fázisok gyorsabban kövessék egymást

– fogalmazott. Szlávik figyelmeztet, hogy a fiatalabb korosztály ne csak magára gondoljon, hanem azokra is, akiknek átadhatjuk a vírust, ha ne oltatja be magát.

A főorvos szerint a tévhit, miszerint a vakcina legyengíti az immunrendszert, nem több, mint egy szimpla oltásellenes szlogen, ráadásul épp az ellenkezője igaz, hiszen a vakcina megvédi a szervezetet egy olyan betegség ellen, amibe már 2 millió ember halt bele.

Arra a felvetésre, hogy meddőséget okozhat az oltás azt mondta, hogy biztosan ki lehet jelenteni, hogy az oltás kizárólag az immunrendszerre hat, a női ivarszervekhez semmi köze.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.