BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az első alelnök szerint ő Afganisztán elnöke

Afganisztán pár nap leforgása alatt teljes egészében a tálibok ellenőrzése alá került.

Legitim ügyvivő elnöknek nevezte magát Afganisztán első alelnöke kedden a Twitteren. Amrulla Száleh közölte: miután Asraf Gáni elnök elhagyta az országot a tálibok hatalomátvétele miatt, jelenleg ő a kormány vezetője. Száleh arra hivatkozott, hogy az afgán alkotmány hatalmazza fel erre a tisztségre. közölte, hogy 

semmilyen körülmények között nem hajlandó meghajolni a tálib terroristák akarata előtt. 

Fotó: AFP / Wakil KOHSAR / AFP

Közölte, hogy az Egyesült Államokkal és a NATO-val ellentétben nem csüggedtek el, és hatalmas lehetőségeket látnak maguk előtt. Fogadkozott, hogy soha nem fogja elárulni az afganisztáni tálibok ellen harcoló Ahmad Sah Maszúdot, az Északi Szövetség egykori vezetőjét, akit 2001-ben gyilkolt meg az al-Kaida terrorszervezet. 

Száleh azt is tudatta, hogy úgy érzi, hiábavaló lenne vitába szállni Joe Biden amerikai elnökkel, aki kivonta az Egyesült Államok katonáit Afganisztánból. 

Száleh a múlt héten még egy Asraf Gáni államfő által vezetett biztonsági tanácskozás után úgy nyilatkozott, hogy 

büszke az afgán hadseregre, és megígérte: a kormány mindent meg tesz azért, hogy megerősítse a tálibokkal szembeni ellenállást. 

Az ország ezután pár nap leforgása alatt teljes egészében a tálibok ellenőrzése alá került, ellentétben az amerikai hírszerzés korábbi előrejelzéseivel, amelyek szerint az iszlamista mozgalomnak hónapok kellenek a hatalomátvételhez. 

Az Interfax orosz hírügynökség a tádzsik hatóságokra hivatkozva azt jelentette, hogy Asraf Gáni elnök a tádzsikisztáni Dusanbe érintésével Ománba távozott vasárnap, még mielőtt a kormányellenes tálibok bevonultak Kabulba.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.