BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Európa már nem idegenkedik annyira a tálib-rendszertől

Az Európai Unió minél hamarabb felvenné a kapcsolatot az új afgán vezetéssel.

Nem a bejelentéseik, hanem a tetteik alapján kell megítélni az Afganisztánt uralmuk alá hajtó tálibokat 

– jelentette ki a német külügyminiszter kedden Berlinben. Heiko Maas az EU-s külügyminiszterek rendkívüli tanácskozása után tartott tájékoztatón elmondta: 

az értekezleten arra az eredményre jutottak, hogy a tetteik alapján fogjuk megítélni a tálibokat.

Fontos, hogy a következő, átmeneti időszak békés legyen, és az átmeneti kormány tevékenységétől függ majd, hogy el lehet-e hinni a tálibok bejelentéseit  – tette hozzá. Ismertette, hogy a kabuli német nagykövet Dohába utazott, hogy kapcsolatba lépjen a katari fővárosban még 2020-ban kezdett afganisztáni béketárgyalásokon részt vevő tálib küldöttséggel. Tárgyalásainak célja, hogy a tálibok a német hadsereg (Bundeswehr) és más német szervezetek afgán segítőit is átengedjék a kabuli repülőtér körül felállított ellenőrző pontokon. Ezeken az állomásokon egyelőre csak külföldi állampolgárok kelhetnek át, az afgánokat visszafordítják.

Fotó: Shutterstock

Az Európai Uniónak minél hamarabb fel kell venni a kapcsolatot az új afgán vezetéssel, annak érdekében, hogy elkerüljünk egy újabb migrációs és humanitárius válságot, és a nemzetközi terroristák visszatérését az országba 

– mondta Josep Borrell kül és -biztonságpolitikáért felelős uniós főképviselő, az EU-tagországok külügyminisztereivel az afganisztáni helyzetről folytatott rendkívüli tanácskozás utáni sajtótájékoztatón.

Párbeszédet kell folytatnunk az új vezetéssel, bárkik is alkotják azt, végül is megnyerték a háborút, mert a nyugati beavatkozás nem volt sikeres 

– tette hozzá. A főképviselő bejelentette, hogy az EU felfüggeszti a Afganisztánnak nyújtott fejlesztési támogatásokat, mivel az új vezetés csak akkor juthat hozzá a pénzforrásokhoz ha tiszteletben tartják nemzetközi kötelezettségeiket és az emberi jogokat. A humanitárius segítségnyújtás azonban folytatódni fog, sőt még fokozódhat is.

A nyugati hatalmaknak pragmatikusan kell viszonyulniuk a tálibok felé, és igyekezniük kell mérséklő hatást gyakorolni az új afgán vezetésre – mondta a brit külügyminiszter kedden, a Sky News hírtévének adott nyilatkozatában. Dominic Raab ugyanakkor leszögezte: nem engedhetik azt sem, hogy Afganisztán ismét egy nyugat ellen irányuló terrortámadás bázisa legyen.

Korábban a VG arról írt , hogy egységes álláspontot próbál kialakítani az Európai Unió a tálib hatalomátvétel nyomán kialakuló biztonsági- és menekültkérdés kezelésére, 

de Brüsszel mozgástere meglehetősen korlátozott, kevés eszközzel rendelkezik az új afgán vezetés befolyásolására.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.