BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bizonytalan, mikor kerülhet sor a Putyin-Zelenszkij tárgyalásra

Az orosz fél szerint az Ukrajnával folytatott béketárgyalások nem eléggé előrehaladottak ahhoz, hogy államfők közötti találkozóra kerüljön sor.

Oroszország és Ukrajna a háború február 24-i kezdete óta rendszeresen folytat tárgyalásokat, a találkozókon egyelőre azonban nem sikerült áttörést elérni, illetve a területkérdésben sem közeledtek az álláspontok – írja a Reuters .

A megállapodástervezet nem elég kiforrott ahhoz, hogy vezetők közötti csúcstalálkozóra kerüljön sor

 – közölte Moszkva főtárgyalója, Vlagyimir Medinszkij a Telegramon, ezáltal cáfolva az ukrán tárgyalófél optimista álláspontját.

Medinszkij szerint Ukrajna kezd reálisabb megközelítést mutatni a béketárgyalásokhoz: kész tárgyalni a semleges státuszról, hajlandó letenni a nukleáris fegyverkezésről, nem csatlakozik egyetlen katonai tömbhöz sem, és nem hajlandó katonai támaszpontokat létrehozni.

A főtárgyaló szerint ugyanakkor nem történt előrelépés a 2014-ben elcsatolt Krím, valamint az orosz részről februárban független területként elismert Donyec-medence két régiójának kérdésében.

Fotó: EyePress via AFP

A megbeszélések hétfőn folytatódnak – tette hozzá. 

Az orosz elnök szerint az ukrajnai "különleges katonai műveletre" azért van szükség, mert az Egyesült Államok Ukrajnát használja fel Oroszország fenyegetésére, Moszkvának pedig meg kell védenie magát az ukrajnai orosz nemzetiségieket az üldöztetéssel szemben. Ukrajna határozottan visszautasította Putyin állításait, és azt állítja, hogy ki nem provokált, agresszív háborút folytat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.