BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megindult a csata Szlovjanszkért, brutális ostrom várható

Az egyik legjobban védett ukrán város ellen indult meg a támadás az orosz erők szerint. Közben a litvánok is megemelték a katonai készültséget.

A donyecki területvédelem bejelentette, hogy harcok folynak a megerődített Szlovjanszk városért. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője közölte, hogy a Zsitomir megyei Novohrad-Volinszkij falu közelében precíziós levegő-föld rakétacsapás semmisített meg egy ukrán katonai kiképzőközpontot, ahol külföldi zsoldosokat készítettek fel. A rakéták emellett megsemmisítettek két vezetési pontot, egy Osza AKM légvédelmi rakétarendszert, egy lőszerraktárt, valamint 23 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulást. A harcászati légierő 18 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulásra mért csapást, aminek következtében több mint kétszáz „nacionalista” életét vesztette, öt harckocsi, két Grad rakétavető, valamint egy rakéta- és tüzérségi fegyverraktár pedig megsemmisült. 

A beszámoló szerint az orosz légvédelem egy ukrán Szu–25-ös repülőgépet, valamint 13 drónt, egy Tocska-U és két Szmercs rakétát fogott el. A rakéta- és tüzérségi erők 56 vezetési pontra, 127 ukrán tüzérségi lőállásra, 273 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulásra mértek csapást, aminek következtében több mint 300 „nacionalista” életét vesztette, hét páncélozott jármű, két Grad rakétavető, 12 tüzérségi löveg és aknavető, 24 speciális jármű, egy üzemanyagraktár, valamint egy pontonátkelő – a Sziverszkij Donyec folyón, Protopopivka közelében – pedig megsemmisült. 

DPR LPR Russia Ukraine Military Operation
Fotó: Sputnik via AFP

Az orosz védelmi minisztérium összesítése szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 193 repülőgépet, 130 helikoptert, 1163 drónt, 336 légvédelmi rakétarendszert, 3471 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 493 rakéta-sorozatvetőt, 1834 tüzérségi löveget és aknavető eszközt, valamint 3512 speciális katonai járművet veszítettek. A donyecki területvédelmi törzs a Telegram-csatornáján közölte, hogy a „népköztársaság” erői orosz tűztámogatással 231 települést vontak ellenőrzésük alá, és már „Szlovjanszkért folynak a harcok”. A bejelentés feltűnést keltett az orosz médiában, mert a háború előtt több mint százezres lakosú Szlovjanszkot és a szomszédos Kramatorszkot tartják orosz elemzők a Donyec-medence legjobban megerődített, ukrán kézen lévő településének. A TASZSZ hírügynökség szerint az ukrán fegyveres erők az itt kialakított csaknem 170 négyzetkilométernyi védelmi rendszerben jelentős fegyver-, üzemanyag- és élelmiszerkészleteket halmoztak fel. 

A Donyecki régió 14 települését érte újabb ukrán nehéztüzérségi támadás. Eduard Baszurin, a donyecki „népi milícia” parancsnokhelyettese a Rosszija 24 televízióban hat olyan drónvezérlő központot említett, ahonnan a Donyeck ellen az elmúlt napokban intézett masszív csapások tűzvezetését korrigálták, valamint két Grad rakétavetőt és két lőszerraktárt. 

A „Luhanszki Népköztársaságban” lévő Sztahanov városban ukrán támadás következtében két nő életét vesztette a helyi hatóságok szerint. Konasenkov azt is bejelentette, hogy az orosz műszaki alakulatok megkezdték a Szvjatyi Gori Nemzeti Park útjainak és erdőterületének aknamentesítését a „Donyecki Népköztársaságban” lévő Szvjatohirszk, Jarova, Sztudenok és Szosznove területén. (Valójában Sztudenok Harkiv megyéhez tartozik.) A tábornok szerint az elmúlt 24 órában 126 különböző típusú robbanószerkezetet, köztük 54 tankelhárító aknát fedeztek fel és semmisítettek meg. Konsztantyin Gavrilov, a katonai biztonságról és fegyverzet-ellenőrzésről folytatott bécsi tárgyalásokon részt vevő orosz küldöttség vezetője a Rosszija 24 televíziónak nyilatkozva arra figyelmeztetett, hogy az Ukrajnának szállított nyugati fegyverek már megjelentek a feketepiacon. A diplomata szerint a különösen kelendő Javelin páncéltörők és a hordozható légvédelmi rakéták már megjelentek a szíriai Idlíb tartományban.

Közben Demkó Attila biztonságpolitikai szakértő arról írt a közösségi oldalán, hogy Litvánia is megemelte a katonai készültségét. 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.