BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Donald Trump egyre kapósabb a Szilícium-völgy milliárdosai között

Donald Trump múlt heti elítélése nagy lendületet adott a politikus kampányának. Trump most nyugatra tart, hogy folytassa az adománygyűjtést a napsütés, a pálmafák és a milliárdosok földjén: Kaliforniában. A korábbi elnök a Szilícium-völgyben is megfordul.

Kaliforniában számos megaadományozó él, így az állam a választási években az elnökjelöltek elkerülhetetlen megállóhelye és a milliárdosok támogatásáért folytatott harc egyik színtere. David Sacks, a Paypal korábbi vezetője és felesége, Jacqueline Sacks, továbbá a korában Facebooknál vezető posztot betöltő Chamath Palihapitiya adománygyűjtő estet rendeznek San Franciscóban, a Szilícium-völgyben Donald Trumpnak.

Fotó: AFP

A ma esti rendezvényen a belépők fejenként 5 ezer dollárról indulnak, a legdrágább jegy pedig 300 ezer dollár lesz. Holnap Beverley Hillsben egy hasonló fogadást és vacsorát rendeznek, a részvételi díj itt 5 ezer és 250 ezer dollár között alakul. Szombaton Donald Trump Newport Beachre megy, ahol a jelenlévők akár 100 ezer dollárt is fizethetnek a a belépésért.

A szombati eseményt az Oculus alapítója, Palmer Luckey és felesége szervezi, akik egyben az est házigazdái is lesznek. Trump jövő héten folytatja az adományok gyűjtését, ugyanis június 13-án részt vesz az amerikai cégvezetőket tömörítő Üzleti Kerekasztal (Business Roundtable) negyedéves vezérigazgatói találkozóján, egész pontosan a rendezvény vitáján. 

Egyedi támogatókból sincs hiány: Jacob Helberg, az adatelemzéssel foglakozó Palantir egyik magas rangú vezetője 2020-ban még több százezer dollárral finanszírozta Joe Biden 2020-as megválasztását, azonban nemrég bejelentette, hogy idén egymillió dollárral Donald Trump kampányát segíti.

Miért fordulnak az üzletemberek Trump felé?

A fordulat egyfajta kulturális változást jelez a sokáig demokrata bástyának számító Szilícium-völgyben, ahol a szólásszabadság, a technológiai szabályozás és az adózás egyre inkább előtérbe került. Ugyanis Biden javaslata, hogy a leggazdagabb amerikaiak tőkenyereségre eső adókulcsát megduplázzák, sokakat ellene fordított. A sztárüzletemberek ellenzik a felvásárlásokkal szembeni agresszív fellépést és a folyamatos trösztellenes eljárásokat is.

Mások szerint inkább arról van szó, hogy egyre nyilvánvalóbb: ősszel Trump nyer, az üzletemberek, a befektetők és a cégvezérek pedig kedvezően akarják pozicionálni magukat a következő négy évre.

Azt is érdemes megemlíteni, hogy Trump elítélése nagy lendületet adott a politikus kampányának, és az üzletemberek is hajlamosabbak többet adakozni az ítélet után. Maga Helberg a váltást Biden Izrael- és Kína-ellenes álláspontjával magyarázta.

Elon Musk még nem nyitotta ki a pénztárcáját

Elon Musk az elmúlt egy-két évben egyre jobban kritizálja Joe Bident, főleg a migráció miatt. A cégvezér azt írta az X-en, hogy az elnök bevándorlási politikája az Egyesült Államok létét fenyegeti, ami árulással ér fel. Később kijelentette, hogy a Demokrata Párt a gyűlölet és a megosztás pártja lett, ezért a republikánusokra voksol a jövőben.

Az viszont nem jelenthető ki egyértelműen, hogy Musk pénzzel is segítené Donald Trump elnöki kampányát. Az üzletember más amerikai milliárdosokkal ellentétben eddig nem költött nagy összegeket az elnökválasztásokra, adományai pedig egyenletesen oszlottak meg a demokraták és a republikánusok között.

Musk szerint a Kalifornia északi részén fekvő, a Szilícium-völgyet is magában foglaló régió, a San Francisco Bay Area egyre jobban tolódik Trump felé. A republikánus elnökjelölt kaliforniai hívei pedig egyre nagyobb nyomást gyakorolnak Muskra, hogy most már nyissa ki a pénztárcáját is. 

Amerikai elnökválasztás: ismét Taylor Swift támogatásáért tepernek Bidenék

Taylor Swift az Egyesült Államok legnagyobb sztárja: az „Eras” koncertkörút bevétele a zeneipar történelmében először haladta meg az egymilliárd dollárt, valamint világszerte több mint 500 millió követője van a közösségi médiában, az Instagramon csaknem 280 millió. Tavaly Donald Trump után ő volt a legtöbbet keresett személy a Google-on.

 

 

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.