BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Itt a Kúria döntése: minden, a főpolgármester-választáson leadott érvényes szavazatot újraszámolnak

A Nemzeti Választási Bizottságnak nyolc napon belül kell újraszámolni a 782 ezer szavazatot.

Elrendelte a Kúria a főpolgármester-választáson leadott összes szavazat újraszámolását – derül ki a Kúria oldalán vasárnap megjelent határozatból.

Vitézy Dávid
Karácsony Gergely
Fotó: AFP

A határozatban foglaltak szerint elrendelték a főpolgármester-választáson leadott összes érvényesnek nyilvánított szavazat Nemzeti Választási Bizottság általi átvizsgálását, valamint újraszámlálását és a főpolgármester-választás eredményének az érvényes szavazatok újraszámlálása alapján meghatározott megállapítását. Az újraszámlálás után állapítják meg, ki lesz Budapest főpolgármestere.

A Kúria azután döntött így, hogy az Alkotmánybíróság (AB) pénteken hozott döntésében helyt adott Vitézy Dávid alkotmányjogi panaszának, és ezzel megsemmisítette a Kúria korábbi végzését, amely helybenhagyta a főpolgármester-választás eredményét, vagyis a Karácsony Gergely győzelmét megállapító NVB-határozatot. Az AB döntése azt jelenti, hogy a Kúriának újból le kellett folytatnia az eljárását, és új döntést kellett hoznia.

Karácsony Gergely korábbi nyilatkozata szerint a főpolgármester-választást megismételni már nem lehet, hiszen a törvény szerint ennek utolsó lehetséges időpontja pont ma, július 7-én, vasárnap lenne. 

Mindezek nyomán nyolc napon belül – a választási irodák segítségével – újra fogják számolni az összes, 782 ezer érvényes szavazólapot.

A Kúria bírái, emberileg érthetően, nem kívántak asszisztálni ehhez, és nem kívánták maguk újraszámolni a negyven fokban nyolc nap alatt a 782 ezer érvényes szavazólapot, hanem inkább törvényi alap nélkül kiadták ezt a feladatot a Nemzeti Választási Bizottságnak

 – reagált a döntésre Facebook-posztjában Karácsony Gergely főpolgármester. Hozzátette: a választási irodák tagjai a törvény szerint közreműködhetnek az újraszámolásban, de magát az újraszámolást a minden parlamenti párt részvételével működő választási bizottságnak kell végeznie; minden más megoldást választási csalási kísérletként fog értelmezni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.