BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A valódi földrengés után egy rettegett földrengés miatt mondta le külföldi útját a japán kormányfő

Japán története során először jelzett a szuperrengésre kihegyezett előrejelző rendszer. Bár a pusztító földrengés esélyét 70-80 százalékra teszik a kutatók, azt nem lehet tudni, hogy mikor csap le a szigetországra.

Szokatlan módon lemondta péntekre, Közép-Ázsiába tervezett útját Kisida Fumio japán miniszterelnök, miután az ország meteorológiai ügynöksége történetében először nagy földrengés veszélyére adott ki figyelmeztetést, alig egy órával azt követően, hogy Kiusu partjainál 7,1-es erősségű földrengést regisztráltak.

A house is collapsed due to a massive earthquake in Osaki Town, Kagoshima Prefecture, adjacent to Miyazaki Prefecture, on August 8, 2024. At 4:43 p.m. on Aug. 8th, the earthquake measuring magnitude 7.1 occurred off the coast of Miyazaki Prefecture, with its epicenter in the Hyuga-Nada Sea. The Japan Meteorological Agency is investigating whether the earthquake is related to “Nankai megathrust earthquakes.”( The Yomiuri Shimbun ) (Photo by Masato Oyamada / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP) földrengés
A csütörtöki földrengés nem okozott nagy kárt / Fotó: AFP

Ugyanakkor a példátlan figyelmeztetés sem pontos időpontot, sem evakuálási utasításokat nem tartalmazott, csupán egy új előrejelző rendszer növelte meg annak a valószínűségét, hogy egy nagy földrengés rázza majd meg az óceán mélyén húzódó Nankai-árkot – írja a Financial Times.

Elképesztő pusztítást okozhat egy olyan földrengés, mely pont a törésvonalon sújt le

A csütörtöki földrengés nem okozott komoly károkat, csupán néhány sérülésről érkeztek jelentések, és végül cunami sem sújtott le a japán partokra. 2017 óta Japánban új előrejelző rendszer működik, mely a Nankai-árok közelében történt földrengéseket elemzi, melyek 6,8-esnél erősebbek, és jelzi, ha nő a valószínűsége egy még nagyobb földrengésnek.

Miután az első csütörtöki rengés után a rendszer bejelzett, a kormánynak tanácsot adó szakértők részvételével sürgősségi gyűlést is tartottak. A testület vezetője, Hirata Naosi pedig azt nyilatkozta a földrengés után, hogy 

egy nagy, a törésvonalat is megrázó földrengés valószínűsége többszörösére nőtt. 

Ugyanakkor azt is hangsúlyozták, hogy ez nem jelenti azt, hogy a pusztító rengés a küszöbön áll.

Noha egy pusztító 8-9-es földrengés valószínűségét a következő 30 évre 70-80 százalékra teszik a kutatók, annak pontos idejét nem tudni. A fukusimai katasztrófát is okozó földrengés – mely a legnagyobb volt a szigetországban a feljegyzések kezdete óta – 9-es erősségű volt.

Azonban egy, a Nankai-árkot megrázó földrengés különösen pusztító lehet, hiszen számos part menti várost áraszthat el szökőárral, és akár több mint 320 ezer halálos áldozattal is járhat. Kisida döntése, hogy lemondja Mongóliát, Kazahsztánt és Üzbegisztánt is érintő útját, annak a fényében mindenesetre meglepő, hogy a fenyegető földrengés a tudósok szerint nem azonnal várható.

A miniszterelnök pénteken azt mondta, ahelyett, hogy külföldre utazna, inkább Japánban marad biztosítani, hogy az ország földrengési felkészülése és kommunikációs hálózatai készen álljanak a rengésre.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.