BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Németországi késelés: az Iszlám Állam vállalta a felelősséget

Őrizetbe vették vasárnap azt a szíriai férfit Németországban a Solingen városában elkövetett késeléses támadással összefüggésben, aki korábban önként adta fel magát a hatóságoknak. Az Iszlám Állam most egy videót tett közzé az emberölés, illetve terrorszervezethez tartozás gyanújával letartóztatott ember ellen.

A karlsruhei szövetségi bíróság határozata szerint a 26 éves férfit őrizetben tartják, amíg el nem dől, hogy vádat emelnek-e ellene – közölte a német hatóság. A szövetségi ügyészség álláspontja szerint a gyanúsított osztja az Iszlám Állam ideológiáját, és a terrorszervezet radikális nézetei vezérelték, amikor késével több embert megölt és megsebesített péntek este.

After the knife attack at the Solingen city festival
iszlám állam
német terror
Az elkövető három embert megölt, nyolc továbbit pedig megsebesített / Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

Az ügyészség közleménye szerint a férfi a lehető legtöbb nem muszlim hívővel akart végezni a solingeni fesztiválon.

Az Iszlám Állam videót tett közzé, amelyen állítása szerint a szíriai elkövető látható a támadás előtt. A felvételen a férfi arca el van takarva, egy hosszú pengéjű kést tart a kezében, és arab nyelven hűséget esküszik az Iszlám Állam vezetőjének. Saját magára Szamarkand A. néven utal, ami feltehetően harci álnév lehet, és azt állítja, hogy a kelet-szíriai Deir-ez-Zórból származik, ahol a terrorcsoport sejtjei máig aktívak, és tagjai támadásokat hajtanak végre. A felvételen a férfi azt mondja, a solingeni támadást megtorlásnak szánja a muszlimok ellen Szíriában, Irakban és Boszniában elkövetett gyilkosságokért.

A szüleinek címezve azt is állítja, hogy tettével a palesztinai emberekért is bosszút akar állni, akik a cionisták támogatásával elkövetett vérengzéseket kénytelenek elszenvedni.  

Az Iszlám Állam Amak nevű hírszolgálata már korábban kiadott egy közleményt, amely szerint a keresztények elleni támadást egyik tagjuk hajtotta végre, hogy bosszút álljon a muszlimokért Palesztinában és mindenhol a világon. A dzsihadista csoport közlését azonban nem támasztották alá semmilyen bizonyítékkal, és az sem derült ki belőle, hogy a támadó mennyire állt szoros kapcsolatban az Iszlám Állammal.

A terrortámadás a nyugat-németországi város főterén történt a település 650 éves történelmét ünneplő fesztiválon. Az elkövető három embert megölt, nyolc továbbit pedig megsebesített. A rendőrség tájékoztatása szerint a támadó több alkalommal, hátulról szúrt, és szándékosan az áldozatok torkát célozta meg.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.