BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Military mobility of Ukrainian soldiers continue in the direction of Kreminna EU

Kiképző katonákat küldhet Ukrajnába az EU

Kiképző katonák érkezhetnek az Európai Unió tagállamaiból Ukrajnába, miután Kijev azt kérte, hogy ne külföldön, hanem a határaikon belül gyakorlatoztassák a katonákat. Az EU külügy- és védelmi miniszterei a hét végén dönthetnek a javaslatról, amely további fenyegetést jelentene Oroszország számára.

Az Európai Unió fontolóra venné, hogy az ukrán hadsereg katonáit nem a tagállamokban, hanem a háborúban álló ország határain belül képezné ki – derült ki az EU Külügyi Szolgálatának (EEAS) szerdán közzétett dokumentumából.

Military mobility of Ukrainian soldiers continue in the direction of Kreminna EU
Az EU engedne Kijevnek, Ukrajnában képezné ki az ukrán hadsereget / Fotó: Anadolu via AFP

A tervet, amely az ukrán és a tagállami hadseregekre nehezedő  logisztikai nyomást is enyhítené, sokan már a háború kirobbanásának pillanatától kezdve támogatták: a javaslat mellett többek között Emmanuel Macron francia elnök és a litván kormány is kiállt, jelezve, hogy a frontvonal közelében tartott kiképzés és az éles gyakorlatok jobban felkészítenék az Oroszország ellen harcoló csapatokat.

Az EU kiképzőmissziót hozott létre az ukrán hadseregnek

Az Európai Unió vállalta, hogy segít kiképezni az ukrán fegyveres erő tagjait, hogy javítsák a hadseregük hatékonyságát. A kiképzés az uniós tagállamok területén történik majd, a program központja Brüsszel lesz.

Mások azonban kritikusak a felvetéssel szemben, mivel attól tartanak, hogy ez fokozná a feszültségeket Oroszországgal – amely a nyugati önkéntesek jelenléte miatt is brutális válaszcsapásokkal fenyegetőzött –, ráadásul veszélyeztetné a háború sújtotta Ukrajnába küldött nyugati kiképzők életét.

Nagyon valószínű, hogy Oroszország provokációnak tekintené, ha nyugati csapatok jelennének meg Ukrajnában, uniós támogatással. Több mint két éve késélen táncolunk, nem akarjuk, hogy olyasmit tegyünk, ami Moszkvát nukleáris fegyverek bevetésére késztetné 

– nyilatkozta egy EU-s diplomata a Politicónak. A tervet hasonlóan érvelve Németország is ellenzi, amely továbbra is az európai tagállamokban tartott kiképzéseket támogatja.

A javaslat kritikusai azt is kifogásolták, hogy az nem Brüsszelből vagy egy uniós tagállam kormányától érkezett, hanem Kijevből. Volodimir Zelenszkij elnök évek óta követeli, hogy hadseregének nyugati kiképzése belföldön történjen meg, mivel szerinte ez „gyorsabb, költséghatékonyabb és logisztikai szempontból egyszerűbb” lenne az EU-nak és Ukrajnának is.

Az uniós kiképzésre eddig elsősorban Lengyelországban és Németországban került sor. A nyár végéig mintegy 60 ezer ukrán vett részt a programban. A dokumentumot az uniós nagykövetek kedden vitatták meg a Politikai és Biztonsági Bizottság ülésén, és várhatóan e hét végén is napirendre fog kerülni a védelmi és külügyminiszterek találkozóján is.

További és átfogóbb elemzésre lenne szükség ahhoz, hogy teljeskörűen fel lehessen mérni a kockázatokat és a lehetséges enyhítő intézkedéseket, valamint a politikai és operatív előnyöket, ha bizonyos kiképzéseket ukrán földön tartanának 

– áll a 34 oldalas javaslat végén, amely még egy politikai program alapdokumentumaként sem tudott túl sok indokot felmutatni a végrehajtsa mellett.

Egyre több nőre van szüksége az ukrán seregnek

Nehéz megbecsülni az ukrajnai háborút vívó hadseregekben szolgáló élőerő létszámát és tartalékait, hiszen az élet-halál harcot folytató felek nyilvánvalóan az adatszolgáltatást is a hadviselés részének tekintik. Az azonban egyértelmű, hogy az ukrán nőkre egyre nagyobb szerep hárul a honvédelemben.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.