BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
After the knife attack at the Solingen city festival német kormány

Váratlanul bekeményít a német kormány a migránsokkal szemben

A sokkoló erőszakhullám miatt betelt a pohár. A közvélemény évek óta ezt követeli, a német kormány pedig most keménykezű migrációs törvénycsomagot jelentett be.

A solingeni késeléseket követően a német kormánykoalíció egy migrációs és menekültügyi politikára vonatkozó intézkedéscsomagot indít, amely a fegyvertörvények szigorítását és a kitoloncolások komolyan vételét is magába foglalná.

After the knife attack at the Solingen city festival német kormány
A német kormány irányt váltana a menekültügyben, és végre fellépne az erőszak ellen / Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

Bár a Németországot fojtogató tömeges migráció az erőszak és a bűnözés elterjedéséhez vezetett, a múlt hétvégi solingeni támadás azonban arra késztette a hosszú ideje tétlenkedő baloldali kormányt, hogy végre tegyen valamit a lakosság védelme érekében.

A Handelsblatt német napilap szerint a most bejelentett migrációs és menekültügyi törvénycsomag magában foglalna új fegyvertartási törvényeket, kiterjesztené a hatóságok működését, komolyabban venné a kitoloncolást és szigorítaná a menekültügyi folyamatokat.

Messzemenő intézkedéseket akarunk bevezetni, amelyektől azt várjuk, hogy a szövetségi államokban és az Európai Unióban is változásokhoz fognak vezetni az erőszakos bűnözők ellni harcban 

– nyilatkozta Nancy Faeser belügyminiszter.

Azon menedékkérők esetében, akikért a dublini eljárás keretében egy másik uniós állam felelős, „ki kell zárni a további németországi ellátások igénybevételét” – áll a Reuters számára csütörtökön hozzáférhetővé tett hétoldalas dokumentumban. „Ezzel biztosítjuk, hogy minden érintettet emberi méltósággal kezeljenek”. Emellett számos szigorítást terveznek a fegyvertörvényekben, beleértve „a veszélyes kések kezelésének általános tilalmát”.

Német késes támadás: együttműködne az ellenzék a német kormánnyal

A német ellenzék a törvényhozás alsóházában nem fogja akadályozni a sürgős törvényjavaslatok gyors elfogadását. A német ellenzéki vezető együttműködne az illegális bevándorlás megfékezésében a késes támadás miatt.

Olaf Scholz kancellár üdvözölte, hogy a javaslatról Friedrich Merz, a kereszténydemokraták (CDU) ellenzéki vezetője is tárgyalni akar – igaz, ő olyan követeléseket is megfogalmazott, mint a „nemzeti szükségállapot” kihirdetése vagy a szíriaiak és afgánok visszafordítása a német határon, amelyeket a kormány eddig elutasított.

Az eredménytelen kerekasztal-beszélgetések ideje lejárt. A német állampolgárok biztonságánál nem vagyunk hajlandóak kompromisszumokat vállalni, le kell számolnunk a migránsbűnözéssel és a menekültügyi visszaélésekkel 

– követelte Carsten Linnemann, a CDU főtitkára, hozzátéve, hogy Németországnak következetesebben kell kitoloncolnia az embereket, kiemelve az arab országokból érkezőket.

Az RTL/ntv trendbarométere szerint a megkérdezett követelések többségét a német állampolgárok jelentős része helyesli: 87 százalékuk megfelelőnek és helyesnek tartja a szíriai és afganisztáni kitoloncolásokat. 73 százalékuk pedig támogatja, hogy az ország elhagyására kötelezett külföldiek ne kapjanak szociális juttatásokat.

A kések viselésének általános tilalmát azonban csak a válaszadók 68 százaléka támogatja, a német határ teljes lezárását és ellenőrzését pedig csak 53 százalékuk helyesli. Az afganisztáni és szíriai menekültek befogadásának tilalmával 45 százalék értene egyet.

Scholzon egyre nő a nyomás, hogy kitoloncolja a migránsokat

Miután egy afgán megkéselt egy rendőrt, a német belügyminiszter a bűncselekményeket elkövető afgánok és szírek kitoloncolását ígérte. Olaf Scholz kancelláron egyre nő a nyomás, hogy be is tartsa az ígéretet.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.