BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mesterséges intelligencia segít a tájfunok előrejelzésében

Tajvanon már az MI-t használják a közelgő trópusi viharok útvonalának pontos előrejelzésében.

Közeledik Tajvan északi partjai felé a Bebinca trópusi vihar, közben egyre erősödik, és akár tájfunná alakulhat, a tajpeji meteorológusok azonban új és eddig sikeres módszert alkalmaznak, hogy nyomon kövessék az útját – a mesterséges intelligenciát (MI).

Az MI-nak köszönhetően nyolc nappal előre tudták, hol fog partot érni Tajvanon a Gaemi / Fotó:   GAEMI Storm Page – Office of Satellite and Product Operations  National Oceanic and Atmospheric Administration

Az MI által generált előrejelzések eddig felülmúlták a hagyományos módszereket. Júliusban alkalmazták először, amikor az elmúlt nyolc év legerősebb tájfunja, a Gaemi tartott a sziget felé és rekordmennyiségű csapadékot hozott.

Pontosan jelezte a partot érés helyét

Az új technológia lenyűgözte a tajvani meteorológusokat azzal, hogy már nyolc nappal a Gaemi partot érése pontosan megjelölte az érkezés helyét, amire a hagyományos módszerekkel készített előrejelzések képtelenek.

Az emberek kezdik felismerni, hogy az MI valóban lenyűgöző teljesítményt nyújt a hagyományos modellekhez képest

– nyilatkozta a Reutersnek Csia Hszin-szing, a meteorológiai intézet igazgatója. Most ugyanígy követik nyomon a Bebincát, és az MI-nak köszönhetően meglehetősen biztosak benn, hogy a vihar nem ér partot a szigeten.

Rescuers paddle their boats along a flooded street in Manila on July 24, 2024 amid heavy rains brought by Typhoon Gaemi. Relentless rain drenched the northern Philippines on July 24, triggering flooding in Manila and landslides in mountainous regions as Typhoon Gaemi intensified the seasonal monsoon. (Photo by Ted ALJIBE / AFP)
A Gaemi végigtarolta a Fülöp-szigeteket és Kínát is / Fotó: AFP

A rendelkezésre álló MI időjárási programok között szerepel az Nvidia FourCastNet, a Google GraphCast és a Huawei Pangu-Weather, valamint a Középtávú Időjárás-előrejelzések Európai Központjának (European Centre for Medium-Range Weather Forecasts) mélytanulás alapú rendszere.

A programok egyelőre még versenyeznek egymással, és Csia szerint hamarosan kiderül, melyik lesz a győztes.

Máshol is alkalmazzák az MI-t

A hírrel kapcsolatban a Reuters emlékeztetett, hogy a világon máshol is elkezdték már használni az ilyen mesterségesintelligencia-modelleket a viharok és hurrikánok előrejelzésére, a meteorológusok és a kutatók szerint jó pontossággal.

A mesterségesintelligencia-alapú szoftvert úgy „képezik ki”, hogy 

a múltbeli történelmi időjárási adatok alapján megtanulja a meteorológiai rendszerek ok-okozati összefüggéseit, és több száz időjárási változót képes napokkal előre megjósolni

 – és ez a folyamat mindössze néhány percet vesz igénybe.

A tajvani meteorológiai szolgálat szerint az MI pontossága a viharok útvonalának előrejelzésében húsz százalékkal volt jobb a Csendes-óceán nyugati térségében idén szeptember közepéig az összes tájfun esetében, mint a hagyományos modelleké.

A Gaeminél számítottak a szokatlanra

A Gaemi tájfunnál ez például azt jelentette, hogy előre számítottak arra a szokatlan hurokra az útvonalában, ami meghosszabbította a Tajvanra gyakorolt hatását, és lehetővé tette, hogy a hatóságok gyorsan kiadjanak egy figyelmeztetést a még arrafelé is ritka, 1,8 méternyi várható csapadékra – a prognózis pedig pontosnak bizonyult.

Space,Satellite,Monitoring,From,Earth,Orbit,Weather,From,Space,,Hurricane,
Az MI még nem tökéletes, de így is jobb a hagyományos módszereknél / Fotó: Shutterstock

A Gaemi 4-es kategóriájú tájfunként csapott le Tajvanra, tíz ember halálát okozta és 900 megsérült. Hatalmas pusztítást végzett a Fülöp-szigeteken és Kínában is.

Az MI sem tökéletes – egyelőre

Így most még nagyobb reményeket fűznek az Nvidiával való partnerséghez. A cég idén jelentette be a CorrDiff nevű generatív MI-eszközét, amelynek célja, hogy pontosabb előrejelzést adjon a tájfunok partraszállási helyéről, és nagyobb felbontású képeket nyújtson a vihar belsejében.

Egyelőre azonban a szakértők szerint a mesterséges intelligenciát használó modellek nem voltak képesek minőségi előrejelzéseket adni a tájfun részletesebb hatásáról, például az erejéről és a szél erősségéről, és több időre van szükség ahhoz, hogy az új technológia megszilárdítsa előnyét a hagyományosabb módszerekkel szemben.

„Csak szerencsénk lett volna?” Még adnunk kell egy kis időt az MI-nak. Van mire várni” – vélekedett Csia.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.