BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Aggasztónak tartják a közösségi média hatását – így védenék meg a fiatalokat az ausztrálok

Egy új jogszabályjavaslat alapján megtilthatják a közösségi média használatát a tizennégy évnél fiatalabbaknak Dél-Ausztráliában.

Megtiltanák a 14 év alatti gyermekek számára a közösségi média használatát Dél-Ausztráliában egy mérföldkőnek számító törvényjavaslat alapján – írja a Magyar Nemzet lapértesülés alapján.

közösségi média, gyerekek, Facebook, Instagram Group,Of,Kids,Using,Smartphones,During,Lesson,In,School.,GirlsMegtiltották a TikTokot és az Instagramot a gyerekeknek Floridában.
A gyerekeket védené az új ausztrál jogszabálytervezet / Fotó: Shutterstock

A lépést a fiatalok mentális egészségének védelme érdekében hozná meg a helyi kormányzat. Az ausztrál állam miniszterelnöke, Peter Malinauskas szerint 

a szabályozással a floridai törvényhozók nyomdokaiba lépnének, ahol megtiltották a 14 év alatti gyermekeknek az olyan platformok használatát, mint a Facebook és az Instagram. 

A keretrendszer szerint 14 és 15 év között a délausztrál gyermekeknek szülői beleegyezésre lenne szükségük a közösségimédia-felületekre történő regisztrációhoz.

„A legtöbb szülőhöz hasonlóan engem is aggaszt a közösségi média hatása a közösségünkben élő gyermekekre” – mondta Malinauskas egy nyilatkozatában. 

Egyre több szakértői bizonyítékot látunk a közösségi média káros hatásáról a gyermekekre, mentális egészségükre és fejlődésükre 

– tette hozzá a miniszterelnök.

A fiatalokra vonatkozó közösségimédia-tilalomnak úgy szereznének érvényt, hogy felállítanának egy szabályozó hatóságot az új jogszabály felügyeletére. Ez a hivatal nemcsak ellenőrizné a szabályok betartását, de panaszokat is fogadna, és bírságot is kiszabhatna a jogsértéseket megengedő vállalatokra. Ha elfogadják, ez lenne az első ilyen jellegű jogszabály Ausztráliában.

A Facebook előírásai között olvasható, hogy a 13 éven aluliak nem hozhatnak létre fiókot a közösségi oldalon (egyes régiókban, például Dél-Koreában, Spanyolországban vagy Quebec tartományban a korhatár eltérő lehet). Egy űrlapot is biztosítanak, hogy jelenteni lehessen, ha valaki nem tartja be a felhasználási feltételeket. 

Telegram-balhé: váratlanul a Facebook alapítója is kiállt a szabad internet mellett

A Telegram alapítójának letartóztatását és a Musk elleni támadásokat már az internet örök bűnbakja sem tudta szó nélkül hagyni. Zuckerberg pedig azt is bevallotta, hogy a demokraták évek óta cenzúrázni akarják a tartalmakat a közösségi média platformjain.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.