BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Nem eszik olyan forrón: a sztárkutatók szerint Harris nem is vezet Trump ellen

Amerikai közvélemény-kutatások szerint a demokrata jelölt Harris vezet a versenyben. Trump azonban – írja a New York Post – két hónappal az amerikai elnökválasztások előtt két olyan közvélemény-kutató szerint áll jobban, akiknek az előrejelzései kiállták a 2016-os és a 2020-as választások próbáját is.

Nagy lendülettel vetette magát az elnökválasztási kampányba Kamala Harris, miután az amerikai Demokrata Párt Joe Biden regnáló elnök helyett őt jelölte a november 5-ei választásokra, annyira, hogy sok közvélemény-kutató szerint verné a republikánus Donald Trumpot, ha ma tartanák a voksolást. Csakhogy mérvadó pollsterek különvéleményt jelentettek be. Magyarok számára távolinak tűnhet az amerikai választási szcéna, de belegondolva a számunkra is fontos orosz-ukrán háború, az izraeli háború és a világgazdaság alakulása is múlhat az eredményen.

Fotó: AFP

A két hónap múlva tartandó választás szempontjából bizonyos államok „fontosabbak” a többinél, hiszen vannak törhetetlenül demokratának, illetve republikánusnak gondolt államok, de vannak billegők is, és a választás kimenetelét várhatóan az dönti el, itt hogyan szerepelnek a jelöltek.

A közelmúltban közzétett közvéleménykutatások legtöbbje szerint a választások előtt valamivel több mint két hónappal Kamala Harris vezet a billegő államokban, amelyek eldöntik, ki lesz az elnök. Csakhogy két déli kutató szerint ez messze nem így van, sőt: szerintük a volt elnök Trump sokkal jobban áll a jelenlegi alelnök Harrisnél – írja a New York Post.

Az InsiderAdvantage és a Trafalgar úgy számolja, a hét „csatatérállam” adatai alapján Trump jó úton halad, hogy 296 elektori szavazatot szerezzen meg az összes 538-ból, ami azt jelentené, hogy Harris kezdeti lendülete bőven kifulladt. (Az elektori szavazatok elosztását az egyes államok között itt tekinthetjük meg.)

 A georgiai székhelyű InsiderAdvantage kutatója, Matt Tower szerint Trump vezet Arizonában, Nevadában és Észak-Karolinában, Georgiában pedig mindössze 0,4 százalékpont a hátránya.

Fotó: AFP

Mi az oka a közvélemény-kutatások közti különbségnek?

Tower megjegyezte: ő maga, és a Trafalgartól Robert Calahy a 2016-os és a 2020-as választások során is a három legjobban teljesítő kutatók között voltak.

Ennek az oka ugyanaz, ami másutt a világban is jelentős különbségeket okoz a kutatások között, és amit Magyarországon is megtapasztaltunk: a módszertan. A két kiemelkedő eredményeket elérő kutató egyszerűbben jobban ismerte, vagy jobban figyelembe vette Trump szavazóinak sajátosságait. 

Amint Tower fogalmaz, az általuk alkalmazott módszertan lehetővé tette, hogy „figyelembe vegyük a Trump-szavazatok egy olyan részét, amelyhez más kutatók nem férhettek hozzá”.

Fotó: AFP

Mindenki óvatos, Trump előnye nem hatalmas

Az amerikai lap cikke óvatosan fogalmaz, az eredmények nem olyan egyértelműek, hogy biztosra lehetne menni. A Trump számára kimutatott tagállami előnyráták ugyanis nem magasak és a hibahatáron belül vannak. Tower szerint azonban kimondható: Harris eddig az újdonság hatására építhetett, ez azonban már kifakulóban van.

A demokrata országos konvenció után látott lendület úgy tűnik, megszűnt

– állítja. Ugyancsak lökést adott korábban Harris támogatottságának, amikor kiderült, hogy Joe Biden helyett ő indul, de már ez is túl messze van ahhoz, hogy segítse.  

Döntő lehet Trump és Harris tévévitája egy hét múlva

Towery felhívta a figyelmet arra is, hogy érdemben akár már a jövő héten eldőlhet a választási kampány, amikor a két elnökjelölt első tévévitáját tartja, szeptember 10-én, kedden. A voksolás kimenetelét eldönteni képes választási részvétel ugyanis a mozgósítás hatékonyságán múlik, és erre nagyon nagy befolyást gyakorolhat, hogyan látják a szavazók egymáshoz képest a két jelöltet.

Ha Trump önmaga „realista” verzióját képes bemutatni, akkor

ez egy igazi fordulópont lehet, ahogy a Carter-Reagan vita alapvetően le is zárta a kérdést

1980-ban – vélte Towery. 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.