BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az Akropoliszt is lezárták a görögök, akkora a hőség

A tavalyi erdőtüzek után országszerte készültségben a tűzoltók. Akár 40 fok fölötti hőség is lehet a déli országban.

Az idei első görög hőhullám akkora forróságot hozott, hogy bezárták az iskolákat, lezárták az Akropoliszt és egészségügyi dolgozókat helyeztek készenlébe szerte Athénban.

Tourists outside The Parthenon, Acropolis, UNESCO World Heritage Site, Athens, Greece, Europe (Photo by Ben Pipe / Robert Harding Heritage / robertharding via AFP), Akropolisz, Parthenon,
Fotó: AFP

A hőmérő higanyszála szerdán és csütörtökön akár 43 fokig is felkúszhat a térségben, miután a déli szél Afrika felől hozza magával a forró levegőt. A Parthenonnak és más ókori emlékeknek otthont nyújtó Akropolisz-hegyre déltől délután ötig nem mehetnek fel a turisták, akiknek a Vöröskereszt vizet oszt – írja a Reuters. Országszerte számos általános iskolát és óvodát is bezártak a hőség miatt két napra.

Görögország tavaly nyáron az erdőtüzekkel küzdött, és ez idén is megismétlődhet

A klímaváltozás hatásait Európában a leginkább megtapasztaló Görögországban tavaly a hőhullámok erdőtüzek sorát és árhullámokat is okoztak, ráadásul a mögöttünk hagyott tél is az egyik legmelegebb volt a feljegyzések kezdete óta, miközben csapadék se nagyon hullott. 

Az erdőtüzeknek tehát idén is kedveznek a körülmények.

Idén pedig már márciusban is volt példa erdőtűzre a mediterrán országban, a hatóságok újabb emberek felvételével és kiképzésével készülnek az idei nyárra. A tűzoltók és a rendőrök közben a szárazföldről és a levegőből is figyelik, hogy hol csaphatnak fel a lángok az országban, miután a tavalyi, Rodosz szigetén tomboló erdőtüzek az ország legnagyobb mentőakcióját tették szükségessé békeidőben.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.