BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elkezdődött: a Hezbollah megtámadta Izraelt, drónok és rakéták záporoztak

Rakéták és drónok záporoztak Izraelre kedden. A támadást a Hezbollah hajtotta végre, hogy felmérje az izraeli védelmet. A libanoni szervezet azt tervezi, hogy megtorló háborút indít Izrael ellen, amiért az IDF megölte a Hezbollah egyik vezetőjét, Fuad Shukrt. Eközben Irán is csapatokat gyűjt az ország nyugati részén.

A libanoni Hezbollah drónokkal és rakétákkal támadja Izrael északi részét. A támadás az első lépése annak a megtorló hadműveletnek, amelyet a szervezet egyik vezetőjének a meggyilkolása miatt indítanak.

Hezbollah
A Hezbollah elsütötte a puskát, hamarosan kitörhet a háború Izraellel / Fotó: AFP

A Hezbollah közölte, hogy az észak-izraeli Acre közelében lévő két katonai bázisra mértek csapást, valamint egy másik helyszínen egy katonai járműre – írta meg a Reuters.

A Reuters birtokába került felvételek szerint a libanoni szervezet nemcsak katonai létesítményekre támadt, hanem a civil lakosságra is. Az izraeli hadsereg is megerősítette, hogy nagyszámú drón hatolt be a légterébe Libanon felől. Azt is közölték, hogy több civil megsérült Nahariya tengerparti város déli részén. A Reuters felvételein az látszik, hogy az egyik drón egy buszmegálló közelében csapódott be.

Az izraeli hadsereg azonnal válaszcsapást mért a Hezbollahra, két dél-libanoni katonai létesítményt bombáztak le.

A Hezbollah támadása még egy lépéssel közelebb sodorta a Közel-Keletet egy kiterjedt háborúhoz. A libanoni szervezet azért akar bosszút állni Izraelen, mert a zsidó állam a múlt héten meggyilkolta egyik magas rangú vezetőjüket, Fuad Shukrt. A Hezbollah-vezér elleni merénylettel szinte egy időben a Hamász egy vezetőjével is precíziós rakéta végzett Teheránban. Ez utóbbi eset miatt Irán is megtorló lépésekről beszélt. Egy amerikai kutatóintézet jelentése szerint Iránban mobil rakétaindító állások csoportosulnak az ország nyugati részén, készen a rohamra.

A keddi rakéta- és dróntámadás a Hezbollah közlése szerint még csak a kezdet. Ez még nem a bosszú volt, amit Fuad Shukr meggyilkolása miatt ígértek.

A Hezbollah és az izraeli hadsereg az elmúlt tíz hónapban a gázai háborúval párhuzamosan lőtte egymást. Nem történt behatolás egymás területére, a felek rakétákkal és drónokkal lőttek át a határon.

Forrong a Közel-Kelet: harcra buzdít Irán, véres bosszúért kiállt a Hezbollah

Az iráni fegyveres erők vezérkari főnöke, Mohammad Bageri szerint a hadsereg már csak a megtorló csapás végrehajtásának időpontját mérlegeli.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.