BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
The,Israeli,Flag,And,The,Iranian,Flag,Are,Both,Made

Irán Izrael ellen: hogyan alakulhatna a totális háború?

A két országnak nincs közös határa, így elsősorban légi háború alakulhat ki a felek között. Bár az iráni hadsereg technológiai hátrányban van, a feltételezések szerint jelentős mennyiségű rakétát és drónt halmozott fel.

A 89,8 milliós Irán jóval nagyobb hadsereggel rendelkezik mint 9,9 milliós Izrael, azonban a zsidó állam hadereje jelentős technológiai előnnyel rendelkezik a perzsákkal szemben. Ez főleg az Egyesült Államok katonai és pénzügyi támogatásának köszönhető: Washington évtizedek óta igyekszik biztosítani szövetségese biztonságát, miközben Iránt szankciókkal sújtotta.

The,Israeli,Flag,And,The,Iranian,Flag,Are,Both,Made
Irán számíthatna a libanoni Hezbollahra, a jemeni húszikra és az iraki síita fegyveres csoportokra / Fotó: Shutterstock

Azt is fontos hangsúlyozni, hogy a két országnak nincs közös határa, így elsősorban légi háború alakulhat ki a felek között, miután a Hezbollah-vezér elleni merénylettel szinte egy időben a Hamász vezetőjével is precíziós rakéta végzett Teheránban. Utóbbi miatt Irán megtorlással fenyegette meg Izraelt, sőt: jelentések szerint Iránban mobil rakétaindító állások csoportosulnak az ország nyugati részén készen a támadásra.

Izraelnek erősebb a légiereje

Az iráni légierő 37 ezer fős, de az évtizedek óta tartó nemzetközi szankciók nagyrészt elvágták az országot a csúcstechnológiájú katonai felszerelésektől. A perzsa állam orosz és kínai sugárhajtású repülőgépekkel, valamint az 1979-es iráni forradalom előtt beszerzett elavult amerikai modellekkel rendelkezik a saját fejlesztésű járművek mellett.

Teherán 209 vadászrepülőt tud bevetni, amelyek között F–4-es és F–5-ös gépek, Szuhoj–24-es, valamint MiG–29-es, F7-es és F14-es modellek találhatóak. Az iráni légierő parancsnoka áprilisban azt mondta, hogy a Szuhoj–24-esek a kiváló állapotban vannak és képesek elhárítani bármilyen izraeli támadást.

Teherán függősége az 1960-as években kifejlesztett  Szuhoj–24-es repülőgépektől rávilágít a légierejének viszonylagos gyengeségére.

Izrael ezzel szemben 280 vadászrepülőt állított hadrendbe, köztük 39, a legmodernebbnek számító F–35-ös vadászrepülőgépet 66 darab F–15-ös és 175 darab F–16-os mellett. A zsidó állam légiereje összesen 612 helikopterrel és repülővel rendelkezik, míg Irán 551-el. Teherán tavaly azt állította, hogy megállapodást kötött Oroszországgal fejlett Szu–35 típusú harci repülőgépek vásárlásáról, de azt nem tudni, hogy Moszkva ezeket végül leszállította.

Drónok harca

Bár az iráni hadsereg technológiai hátrányban van, a feltételezések szerint jelentős készlettel rendelkezik azokból a ballisztikus és cirkálórakétákból, valamint olcsó drónokból, amelyeket áprilisban Izrael ellen vetett be. Kérdés, hogy Izrael háromrétegű rakéta- és légvédelmi rendszere képes lenne elfogni minden rakétát és drónt.

A hírekben legtöbbször szereplő Vaskupola a rövidebb távú, levegőből érkező fenyegetést hárítja el az egy támadó – egy ellenrakéta elv alapján, míg a közepes hatótávolságú támadó eszközöket a Dávid Parittyája semlegesíti. A nagy hatótávolságú, több ezer kilométeres ballisztikus rakétákat pedig a Nyíl (héberül Hec–2, Hec–3, angolul Arrow–2, Arrow–3) fogja el.

Ugyanakkor a Hamász októberi támadása során kiderült, hogy az iszlamista fegyveresek által kilőtt rakéták nagy száma képes volt túlterhelni a Vaskupolát. Ez azért is fontos, mert a libanoni Hezbollah fontos szerepet játszhat egy totális háborúban: a milícia becslések szerint 70-120 ezer drónnal és rakétával rendelkezik.

Atomkártya

Teherán számíthatna a jemeni húszikra és az iraki síita fegyveres csoportokra is, így Irán és szövetségesei rengeteg rakétával képesek lehetnének túlterhelni az izraeli légvédelmet. Ugyanakkor Izraelnek feltételezhetően több száz, nagyon komoly hatóerőt képviselő termonukleáris fegyvere van, amelyek célba juttatásához megvannak az eszközei.

Izrael az Atlanti-óceán déli részén már 1979-ben Dél-Afrika közreműködésével ki is próbálta termonukleáris fegyverét, amely a Vela-incidens néven került be a történelembe, miközben Iránnak még nincs atomfegyvere. Az elemzők szerint a zsidó állam csak végszükség esetén vetné be a tömegpusztító fegyvert.

Hanije halála után az októberi támadások kitervelője lett a Hamász vezére

 

A Teheránban múlt héten meggyilkolt Iszmail Hanije helyét Jahja Szinvar, a Hamász gázai vezetője veszi át, mint az iszlamista csoport politikai vezetője. Szinvar volt az iszlamista szervezet által végrehajtott, a háborút kirobbantó október 7-i támadás kitervelője, akit annak ellenére nem tudott az izraeli hadsereg levadászni a harcok kezdete óta, hogy Gázában tartózkodik.

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.