BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
SZALAY-BOBROVNICZKY Kristóf; ORBÁN Viktor; ROGÁN Antal; PINTÉR Sándor

Orbán Viktor az árvízről: még öt nehéz nap van

Túl vagyunk a felén, az első győzelem pedig megvolt, mert a Szigetközben egy métert apadt a víz – mondta Orbán Viktor miniszterelnök az árvíz elleni védekezést irányító operatív törzs szombat reggeli ülése után. Délelőtt Budapesten tetőzik a Duna.

„A védekezés kilencedik napján úgy számolunk, hogy még öt nehéz nap van hátra, bár elképzelhető, hogy hamarabb levonul az ár a Dunán” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök az árvíz elleni védekezést irányító operatív törzs ülése után. A védekezés pénteken 755 kilométeren zajlott, egy kilométerrel rövidebb szakaszon, mint egy nappal korábban, az első győzelmet pedig már elérték, mert a Szigetközben egy métert apadt a víz.

árvíz, Duna, Budapest
Orbán Viktor, Karácsony Gergely és Szalay-Bobrovniczky Kristóf az operatív törzs szombati ülésén / Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Benko Vivien Cher

Szombat reggel Vácon volt a legmagasabb a vízállás, és ez hamarosan megérkezik Budapestre – fogalmazott a kormányfő. Egyben jelezte, hogy több helyen elmaradt az árvíz a 2013-as rekordtól, a fővárosban várhatóan 59 centivel lesz alacsonyabb a vízállás, vagyis pontos volt a vízügy előrejelzése.

A rakpart felszabadulása a jövő hét elejére várható, egy-két nappal korábban, mint eddig tervezték. A védekezésben részt vevők száma is változott: a vízügytől további 170 főt mozgósítottak, 900 katonára van most szükség, és sokan a vízzel együtt délre vonultak.

Pénteken 6149-en védekeztek, és úgy látják, hogy szombaton már 159 fővel kevesebb emberre lesz szükség a gátakon. Önkéntes 2753 volt, ezúttal 1786-an dolgoznak. 

A kiemelt védelmi önkormányzati helyszínek számát meg kellett növelni, de ez nem jelenti, hogy az adott önkormányzati helyek veszélyben lennének 

– hangsúlyozta Orbán Viktor.

árvíz, Duna, Budapest
Orbán Viktor: egy-két nap lustaság tönkreteheti az eddigi eredményes védekezést / Fotó: Koszticsák Szilárd

Pilismaróton megcsúszott a töltés, de 16 órás munkával, búvárok segítségével sikerült megtartani a gátat. Vácnál a szennyvízaknák feltörtek, de szerencsére nem lett belőle baj, a szakemberek „megfogták”. Az új kiemelt helyszínek:

  • Ercsi, 
  • Kisapostag, 
  • Dunaföldvár és 
  • Paks.

A miniszterelnök arra kért mindenkit, hogy ha nem muszáj, ne menjenek ki a Duna-partra nézelődni, mert azzal a védekezést hátráltathatják. Hozzáfűzte: szombat délután már a Budapest alatti területekre koncentrálhatnak. Ismét leszögezte: a figyelemnek nem szabad lankadnia. Könnyen előfordulhat ugyanis – tette hozzá –, hogy egy-két nap léhaság, lazaság vagy lustaság tönkreteszi az eddigi eredményes védekezés munkáját.

A kormányfőt az ATV arról kérdezte, hogy Ursula von der Leyen Lengyelországba látogatva ígéretet tett arra, hogy akár 10 milliárd eurós finanszírozást mozgósít az árvízkárok enyhítésére, de Magyarországot nem említette a támogatandó országok között. Orbán Viktor erről azt mondta, szerinte ha baj van, csak magunkra számíthatunk, az, hogy Európa küld-e segítséget, majd meglátjuk: „Ha jön pénz, jön, ha nem, nem.” A miniszterelnök úgy véli, megvagyunk a segítség nélkül is.

Tehát nem javaslom, hogy valami nyomorult koldus testtartásával kalapozzunk. Komoly ország vagyunk, elvégeztük a munkát

– jelentette ki.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.