BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hollandia sem kér az EU bevándorlási szabályaiból

Geert Wilders miniszterelnök nem lett, de pártja kormányra került, változik is Hollandia bevándorlási politikája. Az ország most kivételt szeretne nyerni Brüsszel migrációs paktumából.

A holland kormány szerdán közölte: arra kérte az Európai Uniót, hogy kimaradhasson a közösség bevándorlási szabályaiból, azért, hogy változtathasson menekültügyi politikáján.

hollandia, migráns, bevándorlás, migráció
Hollandiának is elege van Brüsszel migránspárti álláspontjából / Fotó: AFP

Mindezt az ország bevándorlásügyi minisztere, Marjolein Faber közölte az X közösségi oldalon közzétett bejegyzésében. A tavalyi novemberi választásokon győztes, Geert Wilders vezette nacionalista PVV által irányított kormány, mely hosszas tárgyalások után csak júliusban alakult meg, bevándorlási vészhelyzet kihirdetésére készül, amely parlamenti felhatalmazás nélkül is lehetővé teszi, hogy szigorítson a bevándorlási szabályokon.

A kezdeményezés várhatóan nem nyeri el Brüsszel tetszését a Reuters beszámolója szerint, hiszen az EU tavaly decemberben állapodott meg a migrációs paktumról. A holland elképzelésről egy EU-szóvivő, Eric Mamer a múlt héten elmondta, hogy 

általános elv, hogy nincs kivétel az uniós szabályok elfogadása alól.

Az EU statisztikái szerint ezer főre két menedékkérelem érkezett tavaly Hollandiában, ami megfelel az uniós átlagnak. Tíz tagállamba érkezett arányaiban több bevándorló. Azonban az ország egyetlen, a menedékkérelmek regisztrációját végző központjának évek óta csökkentik a költségvetését, így túlterheltté vált.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.