BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Idén is magas Erdélyben a magyarul tanuló diákok száma

A 2024-2025-ös tanévben is több mint 150 ezer diák fog magyar nyelven tanulni. Kallós Zoltán kisebbségi oktatásért felelős államtitkár szerint fontos lenne a diákok számára, ha a kiharcolt jogokat mindenki betartaná, mert még sokan megkerülik azokat.

A 2024-2025-ös tanévben is 150 ezerre tehető Erdélyben a magyar nyelven tanuló diákok száma – közölte a Krónikaonline.ro hírportállal Kallós Zoltán, a román oktatási minisztérium kisebbségi oktatásért felelős államtitkára, hozzátéve, hogy később sem számítanak csökkenésre. Az oktatási szakpolitikus nem tudott pontos adattal szolgálni az idei diáklétszámról, mert az adatok még nem érkeztek be minden iskolától, de úgy vélte, ez 150-153 ezerre tehető.

Happy,Clever,School,Children,Ready,For,Class.,Small,Group,Of, Idén is magas Erdélyben a magyarul tanuló diákok száma
Idén is magas Erdélyben a magyarul tanuló diákok száma / Fotó: Shutterstock

A 2024-2025-ös tanév fontos teendői között említette, hogy a nemzeti kisebbségekhez tartozó minden diáknak a speciális tanterv szerint oktassák a román nyelvet. Ez közvetve hozzájárulhat a fiatalok szülőföldön maradásához – vélte. „A leglényegesebb lenne, hogy azokat a jogokat, amelyeket kiharcoltunk, és benne vannak az oktatási törvényben, az oktatási élet szereplői tartsák be saját helyi szintjükön” – mondta az államtitkár.

Kifejtette: hiába léteznek a kisebbségi nyelvű oktatási rendszer számára kedvezőbb jogok, ha megyei vagy oktatási intézményi szinten nem tartják be ezeket. 

Az ilyen helyzettel szembesülőknek azt tanácsolta, hogy ha helyi szinten nem találnak megoldást, akkor jelentsék a problémát a megyei tanfelügyelőségen. Hozzátette: fontos, hogy a tanfelügyelőségek és a tanintézetek vezetésébe jól felkészült szakemberek kerüljenek, akik merik vállalni a konfliktusokat, és kiharcolják, ami a magyar gyerekeknek jár.

A román nyelv- és irodalomoktatásra is kitért: be kell tartani a törvényt, és a kisebbségek számára összeállított speciális tanterv szerint kell tanítani az ország hivatalos nyelvét. Emlékeztetett: a gimnáziumi osztályok esetében ezt 2021 óta alkalmazzák, így a jelenlegi végzős évfolyam lesz az első, amely jövő nyáron ez alapján összeállított vizsgatételekből fog érettségizni. 

Ha valaki nem az érvényes tantervet használja, akkor az érettségin problémák adódhatnak 

– mutatott rá Kallós. A kormányban a Romániai Magyar Demokrata Szövetséget képviselő politikus közölte: reményei szerint hamarosan megjelennek az érettségi mintatételek, és minden érintett elvégzi a feladatát. „Ha ez így lesz, akkor remélhetőleg a román érettségi eredményei is javulni fognak. Mindenféleképpen az lenne a fontos, hogy a diákok végre versenyképes nyelvtudással rendelkezzenek, amikor a tizenkettedik osztály végén érettségire jelentkeznek” – mondta Kallós Zoltán.

Iskolai fogdákat hoz létre Románia a gyereknek és a mobilnak

Szigorítják a diákok mobiltelefon-használatát Romániában és „iskolai fogdába” küldhetik szeptembertől azokat a tanulókat, akik rosszalkodtak az órán. A kamerával megfigyelt iskolai szobában a tanulóknak többletfeladatot kell végezniük egy miniszteri rendelet szerint. A rendelet értelmében a diákok bevihetik ugyan mobiltelefonjaikat az iskolába, de a készülékeket minden osztályteremben egy erre a célra kialakított „biztonságos” tárolóban kell elhelyezniük, amelyhez csak az osztályfőnöknek, az igazgatónak vagy távollétükben az ügyeletes tanárnak van hozzáférése.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.