BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A magyarok átlagosan fél órát tömegközlekednek a munkahelyükre

Az EU tagállamokban átlagosan 25 percet töltöttek tömegközlekedéssel az emberek munkába menet.

Magyarországon a foglalkoztatottak több mint fele (51 százalék) utazik kevesebb mint 30 percet tömegközlekedéssel munkába menet – derül ki az Eurostat friss felméréséből.

Szerdán jelent meg az Európai Unió statisztikai hivatalának felmérése, amelyben a foglalkoztatottak munkába járási szokásait vette górcső alá. A kutatás azt mérte, hogy naponta átlagosan hány percet töltenek az emberek tömegközlekedési eszközökön munkahelyükre menve.

Ennek alapján

az unióban dolgozók több mint fele (61 százaléka) használta a tömegközlekedési eszközöket kevesebb mint 30 percig naponta munkába menet.

Ehhez képest csak minden negyedik ember (26 százalék) használta a tömegközlekedést 30 és 60 perc között, míg kevesebb mint minden tizedik foglalkoztatott (8,1 százalék) utazott több mint 1 órát. Végül pedig azoknak az aránya, akik nem vették igénybe a tömegközlekedési eszközöket 4 százalék felett volt a kutatás alapján.

A következő ábrán az európai országokban a munkába járás során átlagosan tömegközlekedéssel töltött percek számát láthatjuk a 2019-es adatok alapján.

Fotó: Eurostat

A grafikonon az látszik, hogy az EU tagállamokban átlagosan 25 percet töltöttek tömegközlekedéssel az emberek munkába menet. A legtöbb időt Lettországban utaztak így a dolgozók 33 perccel,

majd őket követi 29-29 perces átlaggal Magyarország és Luxemburg.

Ezzel szemben munkába járás közben a legkevesebb időt Cipruson tömegközlekednek az emberek 19 perccel, majd a sorban utánuk jön Görögország 20 perccel, illetve Olaszország és Portugália 21 perccel.

A következő ábrán már tagállamokra bontva láthatjuk, hogy a foglalkoztatottak milyen arányban és mennyi időt tömegközlekedtek úton a munkahelyükre.

Fotó: Eurostat

Magyarország tekintetében az emberek több mint fele (51 százaléka) utazott kevesebb mint fél órát tömegközlekedéssel munkába menet.

Ehhez képest 30 és 60 perc között minden harmadik ember (33 százalék), míg egy óránál tovább minden tizedik ember (11 százalék) utazott hazánkban így. Azoknak az aránya, akik nem veszik ilyenkor igénybe a tömegközlekedési eszközöket meghaladta az 5 százalékot.

A legtöbben, vagyis átlagosan négyből három ember Görögországban (76 százalék) és Cipruson (75 százalék) tömegközlekedett 30 percnél rövidebb ideig munkahelyére menet. Míg ennél az időintervallumnál az arány Luxemburgban (50 százalék) és hazánkban (51 százalék) volt a legalacsonyabb.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.