BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A miniszterelnök jobbkeze felsorolta mit rontott el eddig Európa

A kormány nyitott és a világ többi részével egyre intenzívebb gazdasági kapcsolatokat fenntartó Európát szeretne – mondta Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója egy interjúban Magyarország soros elnökségéről beszélve. Szerinte az elmúlt évek elhibázott brüsszeli politikája miatt romlott a kontinensen a versenyképesség. Megemlítette a zöldátmenet elrontását, a katasztrófába fordult migrációs és az elhibázott szankciós politikát.

Magyarország olyan európai uniós elnökséget szeretne lebonyolítani, amely valóban képes arra, hogy feltámassza és a padlóról felállítsa az Európai Uniót mondta Orbán Balázs a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában. A miniszterelnök politikai igazgatója szerint az uniós elnökséget ki kell használni, hogy a magyar nemzeti érdeket minél jobban tudják uniós szinten is képviselni.

Orbán Balázs: az uniós elnökség célja felállítani a padlóról Európát / Forrás: Nemzeti Közszolgálati Egyetem

Az igazgató Orbán Viktor miniszterelnöknek a napokban Rómába, Párizsba és Berlinbe tervezett látogatásáról azt mondta, az elnökséget megelőzően minden vezetés intenzív konzultációt folytat a legfontosabb tagállamok vezetőivel, tájékoztatja őket az elnökségi programról, politikai támogatást kér.

Orbán Balázs kiemelte, az uniós elnökség előkészítésének felelősei úgy állították össze az elnökségi programot, hogy annak kérdéseiben lehetőség szerint minden tagállam képes legyen együttműködni, ez az eredményes elnökségi időszak feltétele.  „Az elnökségi prioritásoknak egy közös célja van, az, hogy Európát újra megerősítsük, újra naggyá tegyük, ez is az elnökségi szlogenünk” mondta.

Az év második felében az Amerikai Egyesült Államokban is választásokat tartanak, és ha a republikánus politikai erők kerülnek hatalomra, a magyar elnökség komoly konstruktív szerepet játszhat az új elnöki adminisztráció és az európai intézmények közötti kapcsolatok felépítésében – hangsúlyozta. A volt amerikai elnökkel köztudottan jó kapcsolatot ápol a magyar kormány: ifjabb Donald Trump a Mandineren megjelent friss interjúban úgy fogalmazott, hogy Orbán Viktorra az USA-ban nagyszerű vezetőként tekintenek

A magyar–német kapcsolatokról azt mondta, 

Magyarország és Németország nagyon hasonlóan látja Európa jövőjét az átalakuló világrendben.

Olyan Európát szeretnének, amely nyitott és egyre intenzívebb kapcsolatokat, gazdasági kapcsolatokat tart fenn a világ többi részével, mert Európa a világ többi részéhez képest kis piac, az értékesítés az Európán kívüli piacokra kitörési lehetőséget jelent.

Orbán Balázs kiemelte: az elmúlt évek elhibázott brüsszeli politikája miatt romlott a versenyképesség, ez olyan kihívás, amelyre mindenki szeretne válaszokat találni.

A politikai igazgató az illegális migrációról azt mondta, hogy az minden országot másként sújt. Vannak országok, amelyeknek már integrációs problémáik vannak, Magyarország nem szeretné ezt, ezért határvédelmi intézkedésekben gondolkodik. Orbán Balázs utalt arra, hogy Magyarország az uniós választások utáni időszakra időzítve kapta meg azt a bírósági döntést, amely soha nem látott mértékű bírsággal sújtja a magyar határvédelmi rendszert. Úgy vélte: ebből látszik, hogy 

a brüsszeli bürokrácia továbbra is migrációpárti maradt.

Felhívta a figyelmet arra, hogy az unió elmúlt ötéves elhibázott politikájának felelősei továbbra is össze szeretnének fogni, kiszorítanák az együttműködésből a jobboldali erőket, és tulajdonképpen arra a folytatásra szavaznak, amely Európának versenyképességi romlást, elrontott zöldátmenetet, katasztrófába fordult migrációs, elhibázott szankciós politikát jelentett.

Jelezte, azon fognak dolgozni, hogy képesek legyenek együttműködni az elmúlt választásokon előretört jobboldali erőkkel, ebben kulcsfontosságú Olaszország és Franciaország szerepe.     

Uniós elnökség: íme, hol várhatók komoly sikerek és mely viták húzódhatnak el

Magyarország júliustól induló soros elnöksége idején előrelépés történhet Románia és Bulgária teljes jogú schengeni tagsága ügyében, illetve az agrárium területén is várhatók eredmények – erről beszélt a Világgazdaságnak Becsey Zsolt volt külgazdaságért felelős államtitkár, a Károli Gáspár Református Egyetem docense. Szerinte az uniós elnökségünk alatt a védelmi ipar kiépítésében is várhatók fejlemények, az európai uniós hadsereg felállítása és a bővítési politika ugyanakkor rendkívül megosztó, hosszas viták előtt álló kérdés, ráadásul a választások utáni „béna kacsa” helyzetben. Az illegális migráció terén, meglepő, de nem is olyan nagy a szakadék az álláspontok között – hangsúlyozta.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.