BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kevesebb sört főztek tavaly Csehországban, mint egy évvel korábban

Az előállított sör mennyisége, illetve az egy főre eső sörfogyasztás már második éve csökken.

Tavaly 19,6 millió hektoliter sört főztek a cseh sörgyárak, 2,8 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban – közölte a cseh sörgyárak szövetsége Prágában. Az egy főre eső sörfogyasztás is csökkent, a 2020-as 135 literről, 129 literre. Az előállított sör mennyisége, illetve az egy főre eső sörfogyasztás már második éve csökken. 2019-ben, a koronavírus-járvány előtti utolsó évben, 21,6 millió hektoliter sört főztek Csehországban. A járvány két éve alatt a termelés kétmillió hektoliterrel csökkent.  

Fotó: Szabó Gábor / Gabriel Szabo

A hazai cseh piacra 14,8 millió hektoliter sör került, 762 ezer literrel, 5 százalékkal kevesebb, mint 2020-ban. A sör egynegyedét a vendéglőkben adták el.

A sörfogyasztás csökkenését nagymértékben befolyásolta, hogy a járvány miatt az utóbbi két évben többször is hosszabb ideig korlátozták a vendéglők működését" 

– mondta Frantisek Sámal, a sörgyárak szövetségének elnöke.

Alkoholmentes sörből tavaly majdnem 1,5 millió hektolitert főztek, ami éves szinten két százalékos csökkenés. Ugyanakkor tavaly folytatódott a sörkivitel növekedése: a sörgyárak 5,2 millió hektoliter sört vittek ki külföldre, 236 ezer hektoliterrel többet, mint 2020-ban. A sörexport több mint fele, 2,7 millió hektoliter, a Csehországgal szomszédos országok piacára került.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.